ЛитерарноСтваралаштво

Зорка Јанићијевић – ПЛАНЕТА ДИШЕ У ИСТОМ РИТМУ

ПЛАНЕТА ДИШЕ У ИСТОМ РИТМУ

Свет! Тако велики, а тако мали! Тако далеко, а тако близу! Пре само пар месеци проблем далеке Кине. Данас проблем целе планете. Корона вирус (Цовид 19), постао је главна вест у вестима и дневним новинама свих земаља света.

Корона се поиграла са свима. У своју сенку је бацила политику, науку, ратовања, миграције. Стопирала је све војске света. Ућутала је лидере и вође без обзира из које земље долазе. Ништа јој не значе ни богатство ни вера, ни култура и начин живота. Омаловажила је сва научна достигнућа. Затворила је границе и физички изоловола сваку државу, сваког појединца. Претворила је целу планету у лак плен.

Једино је она (Корона) слободна да се шири, да се креће.

Неизвесност изазива осећање страха и узнемирености. У овом моменту је небитно ко смо, одакле смо, које смо вере или боје коже. Занемарљиво је са ког смо континента, из које земље. Небитно је да ли смо мали или велики, млади или стари. Сви имамо исти циљ. Да наставимо да дишемо, да живимо!

На нама људима је да станемо на црту, опасном Корона вирису.

Потребно је да покажемо своје јединство! Своју одлучност! Своју снагу! Да се изолујемо. Да се једном усагласимо и сви као један останемо у својим домовима, где год се налазили. Да целу ситуацију доживимо као изазов. Да време проведено код куће искористимо за зближавање са својим најмилијима, богатећи породичне везе и односе. Да се у својим мислима заправо зближимо са свим народима света које је задесила иста неман. Да будемо захвални онима који су у првим редовима борбе. Да саосећамо са онима који пате. Да се дивимо онима који не одустају од сталног проналажења нових решења. На крају, да будемо подршка једни другима и да несебично делимо оно што поседујемо.

Коначно! Уколико желимо да превазиђемо овај и избегнемо неке друге вирусе и несреће, морамо једном заувек научити лекцију да планетом морамо управљати са далеко више емоција, блискости, правде и људске топлине. Да цела ПЛАНЕТА ДИШЕ У ИСТОМ РИТМУ!

Зорка Јанићијевић, пети разред, ОШ “Никодије Стојановић Татко” Прокупље, Србија
Ментор: Љиљана Суботић
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com