Упознај Србију

Драгачевски сабор трубача

Извор: Сабор трубача.

Сабор трубача у гучи, такође познат и као Гуча фестивал, је традиционална фестивалска манифестација која се сваке године одржава у градићу Гуча, у региону Западне Србије који се зове Драгачево.

Скоро милион посетилаца из Србије и иностранства долази у градић од две хиљаде становника сваког Августа. Захваљујући фестивалу Гуча је постала позната у целом свету као место одржавања највећег фестивала трубачке музике широм планете, где су још заступљене и друге традиционалне вредности, као што су традиционалне песме, игре и ношње региона Драгачева и Западне Србије.

Од како је кнез Милош Обреновић по својој наредби оформио први војни трубачки оркестар 1831. године труба се одомаћила код становништва и постала део њихове културе и традиције.

Звук трубе у овом делу Србије традиционално прати сваки већи догађај, од прославе рођења, крштења, венчања, породичних слава, али је и саставни део сахрана уз чији звук се људи опраштају од овог света.

Музика у Србији је веома разнолика за тако малу територију, где доминирају три различита правца народне музике, она која се свира у Западној србији где доминирају парни ритмови у виду спорих песама за певање и брзих кола – за игру, затим музика јужне Србије која се базира на специфичним непарним ритмовима у песмама и играма, и са наглашеним емотивним тоновима и начином на који музичари производе исти. Такође, ту је и специфичан музички одраз источне Србије, са својим карактеристикама и посебностима.

Први Драгачевски сабор трубача одржан је 16. Октобра 1961. године у порти цркве Светог Аранђела Гаврила, у центру Гуче, на коме су учестовали само оркестри из Драгачева, а победник првог сабора био је Десимир Перишић. На првом сабору установљена је и химна фестивала, традиционална песма „Са Овчара и Каблара“, која и дан данас представља песму која у изведби преко 200 трубача такмичара, чини заштитни знак сабора.

Историју фестивала обележиле су трубачке звезде као што су Бакија Бакић, Фејат Сејдић, Слободан Салијевић…

Данас су најпознатији трубачи Дејан Лазаревић, Дејан Петровић, Бобан и Марко Марковић, Елвис Ајдиновић, Екрем Мамутовић, Вељко Остојић и други, који са својим оркестрима из године у годину подижу ниво и квалитет свирке на незамисливо висок ниво.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com