Упознај Србију

НИШВИЛ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ – БРЕНД УМЕТНИЧКЕ МУЗИКЕ

Извор: Нишвил

Интернационални Нишвил џез фестивал (Nišville Jazz Festival) – најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе, од самог оснивања 1995. године доследно брани европске вредности мултикултуралности и стрпљиво негује музички укус појединаца. Потврда тога је и велики текст о фестивалу “Нишвил – европско лице Србије” (“Nišville – European face of Serbia”) објављен у гласилу Европске уније, магазину “New Europe” који излази у Бриселу.

Нишвил за децу (Nišville for kids)

Нишвил џез фестивал је Јавна Градска Манифестација Ниша од 2005, а 2010 године одлуком Министарства културе Републике Србије и Манифестација од Националног значаја. Нишвил је и добитник статуе “Најбоље из Србије” за 2011. годину, по избору Министарства трговине и услуга, Привредне коморе Србије и часописа “Привредни преглед”, а добитник је и награде “Пројекат будућности” у акцији Клуба привредних новинара Србије 2010. и Центра за мала и средња предузећа. Туристичка организација Србије уврштава Нишвил у своју званичну сајамску понуду широм Европе, а многе домаће и стране туристичке организације и агенције позивају заљубљуенике у џез да, крајем августа, посете Србију и митски град Ниш.

Концепт фестивала је од почетка, осим на „традиционалнијим” формама џеза, био заснован пре свега на фузији овог правца са етно традицијама различитих делова света а нарочито Балкана. Најпознатији џез магазин на свету, амерички “Downbeat” је у опширном приказу фестивала оценио Нишвил као фестивал који на најбољи могући начин истовремено промовише џез као правац настао на америчком континенту, музичку традицију Балкана, али и посебно спој та два стила, чиме је Нишвил у многоме допринео представљању балканске музике као новог светског тренда.

Ликовна колонија на Нишвилу

Главни програм фестивала одржава се на отвореном простору Платоа нишке Тврђаве, на две бине Земља (Earth) и Небо (Sky), а многи квалитетни домаћи и страни извођачи наступају на бинама које су бесплатне за публику: River, Open, Movie, Matine, Welcome, Youth i Jam Session бина.

Важан сегмент фестивала представља Нишвиле џез радионица (workshop), успостављена 2007. године.

Слике су преузете са званичног сајта Нишвил Џез Фестивала

Comment here

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com