Упознај Србију

НИШВИЛ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ – БРЕНД УМЕТНИЧКЕ МУЗИКЕ

Извор: Нишвил

Интернационални Нишвил џез фестивал (Nišville Jazz Festival) – најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе, од самог оснивања 1995. године доследно брани европске вредности мултикултуралности и стрпљиво негује музички укус појединаца. Потврда тога је и велики текст о фестивалу „Нишвил – европско лице Србије“ („Nišville – European face of Serbia“) објављен у гласилу Европске уније, магазину „New Europe“ који излази у Бриселу.

Нишвил за децу (Nišville for kids)

Нишвил џез фестивал је Јавна Градска Манифестација Ниша од 2005, а 2010 године одлуком Министарства културе Републике Србије и Манифестација од Националног значаја. Нишвил је и добитник статуе „Најбоље из Србије“ за 2011. годину, по избору Министарства трговине и услуга, Привредне коморе Србије и часописа „Привредни преглед“, а добитник је и награде „Пројекат будућности“ у акцији Клуба привредних новинара Србије 2010. и Центра за мала и средња предузећа. Туристичка организација Србије уврштава Нишвил у своју званичну сајамску понуду широм Европе, а многе домаће и стране туристичке организације и агенције позивају заљубљуенике у џез да, крајем августа, посете Србију и митски град Ниш.

Концепт фестивала је од почетка, осим на „традиционалнијим“ формама џеза, био заснован пре свега на фузији овог правца са етно традицијама различитих делова света а нарочито Балкана. Најпознатији џез магазин на свету, амерички „Downbeat“ је у опширном приказу фестивала оценио Нишвил као фестивал који на најбољи могући начин истовремено промовише џез као правац настао на америчком континенту, музичку традицију Балкана, али и посебно спој та два стила, чиме је Нишвил у многоме допринео представљању балканске музике као новог светског тренда.

Ликовна колонија на Нишвилу

Главни програм фестивала одржава се на отвореном простору Платоа нишке Тврђаве, на две бине Земља (Earth) и Небо (Sky), а многи квалитетни домаћи и страни извођачи наступају на бинама које су бесплатне за публику: River, Open, Movie, Matine, Welcome, Youth i Jam Session бина.

Важан сегмент фестивала представља Нишвиле џез радионица (workshop), успостављена 2007. године.

Слике су преузете са званичног сајта Нишвил Џез Фестивала

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com