Вести

“24 Баке” из Кине најбоља представа на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици

На свечаном затварању Међународног фестивала позоришта за децу, у петак 27. септембра у Дечјем позоришту Суботица, Гран при за најбољу представу додељен је Шијанском уметничком позоришту за децу из Кине, за остварење “24 баке”. У образложењу награде, жири који чине председник Ранко Рисојевић, и чланови Олга Заетс и Сенка Петровић, оценио је да “представа има квалитет сваког сегмента и професионалну чистоту, одличну естетику и висок емотивни ниво, чиме задовољава публику готово свих генерација”.

Награду за најбољу режију добио је Јакуб Максимов за представу “На вуковом трагу” у извођењу Позоришта младих из Новог Сада, уз констатацију жирија да је редитељ “успео да веома сложено и разуђено приповедање концентрише у једну хомогену позоришну целину”. Наталији Топоровој је додељена награда за најбољу сценографију, у представи „Бајка о рибару и рибици“ Луткарског позоришта „Петрушка“ из Русије. Жири је оценио да су се “естетика и функционалност сценографије Наталије Топорове издвојили као посебан квалитет ове представе”.

Добитник награде за најбољу оригиналну музику је Гжегож Турнау, за представу „Дивна зелена птица“ у извођењу Театра „Лалка“ из Пољске, уз образложење да “музика не само да прати радњу, него је и сама део те исте радње”. За најбоље естетско и технолошко решење лутака награђен је Бориш Чакширан, за креацију у представи „Чудотворно кресиво“ у извођењу Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда. Лутке Бориса Чаркширана се “доминатно истичу својим квалитетом у естетском и технолошком смислу”, закључио је жири.

Пет равноправних награда за глумачко/аниматорско мајсторство додељено је: Саши Латиновићу за улогу БАКА у представи „На вуковом трагу“ у извођењу „Позоришта Младих“ из Новог Сада; Ду Фанг за улогу баке, те Оу Јанг Хонг Јуан за улогу унука у представи „24 баке“ у извођењу Шијанског уметничког позоришта за децу из Кине; Ђурђи Вукашиновић Бабић за улогу Јежурка у представи „Јежева кућица“ у извођењу Дјечијег позоришта Републике Српске из Бања Луке; ансамблу представе „Дивна зелена птица“ за колективну игру у извођењу театра „Лалка“ из Пољске, чији су чланови по оцени жирија “унисоно у свим жанровима играли као једна душа и једно тело”.

Специјална награда за оригиналност и фантазију додељена је представи „Ципеле“ у извођењу позоришта „Ла тете а леверс“ („La tete a l’evers“) из Белгије. Ова представа је оцењена као “оригинална и духовита” и “ примерена за све узрасте”.

Жири који је огледао 14 представа у званичној конкуренцији, у извођењу 14 театара из 12 земаља Европе, света и земље домаћина Србије, оценио је овогодишњу селекцију фестивала као “разноврсну у богатсву различитих позоришних естетика, као и у труду креатора да се класичне приче испричају на нов начин”. Жири је општи утисак заокружио, у званичном саопштењу, следећим речима: “Класичне бајке и приче и даље доминирају на сценама позоришта за децу широм света. Ипак квантитет разноврсности не прати увек и квалитет оствареног. Поздрављамо сталне напоре позоришта за децу да вредно иду у корак са савременим тренутком у коме стварају, трудећи са да искористе нове технике и технологије, а при томе да својим приступом и даље остану верни деци као њихов темељни културни стуб”.

Међународни фестивал позоришта за децу, који је ове одржан од 22. до 27. септембра на неколико локација у Суботици, један је од најзначајнијих фестивала у региону и више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, Фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији.

(Фото: Дејан Вуковић)