ВестиСлободно време

Белдокс 2020: Филмови које не смете пропустити

У оквиру 13. издања Међународног фестивала документарног филма Белдокс који ће се ове године одржати од 3. до 10. септембра на неколико локација у Београду и онлајн, биће приказано више од стотину филмова подељених у 17 селекција. Издвајамо вам 5 документараца из селекције Тин које не смете пропустити.
Црна овца (Black Sheep)
Ed Perkins — ВБ — 2018 — 27′

Црна овца приповеда о Корнелијусу Вокеру, чији се живот променио 27. новембра 2000. године, на дан када је убијена Дамилола Тејлор. Корнелијусова мајка, уплашена за сигурност свог сина, одлучује да пресели њихову породицу из Лондона. Корнелијус се одједном затиче у белачком крају којим управљају расисти у који мора да се уклопи.

Хеј! Учитељи! (Катя и Вася идут в школу)
Yulia Vishnevets — Русија — 2020 — 90′

За разлику од песме Пинк Флојда, истоимена реченица није оптужба упућена наставном кадру. Управо супротно – двоје младих идеалиста, Катја и Васја, почињу да раде у школи, коју веома желе да промене. Током једне године посматрамо њихове напоре да стекну поверење својих ученика тинејџера, да подстакну њихова интересовања и образовањем учине од њих боље људе.

“Хеј! Учитељи!” (Катя и Вася идут в школу) Yulia Vishnevets
Пробисвети (Rotjochies)
Maasja Ooms — Холандија — 2019 — 90′

Пробисвети приказује тројицу холандских тинејџера чије је понашање криминално. Они покушавају да побољшају свој живот уз помоћ трезвених неговатеља, негде дубоко у руралној Француској. Ако не успеју у томе, биће предати затвореном дому за малолетне делинквенте. У Пробисветима, ауторка је у потрази за основним узроком стратегија преживљавања које су развили ови млади људи на странпутици које је немогуће контролисати. Због чега су та деца тако љута, равнодушна, ошамућена и чак бескрупулозна? Шта им се десило? Зашто се овако понашају?

Како учити да возиш скејтборд у ратној зони (Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl))
Carol Dysinger — ВБ — 2019 — 29′

У Авганистану, многе девојчице не могу да учествују у спортовима. Културне и верске норме, заједно с другим факторима, као што су брига о безбедности и године ратовања, резултирале су ограниченим могућностима за спорт и рекреацију за жене и девојчице, посебно оне који потичу из сиромашних насеља. Али постоји нова генерација авганистанских девојака које верују да могу било шта. Како учити да возиш скејтборд у ратној зони (ако си девојчица) приповеда о авганистанским девојчицама које су у Кабулу научиле да читају, пишу – и возе скејтборд.

“Како учити да возиш скејтборд у ратној зони” (Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)) Carol Dysinger
Лет изнад блокова (Scheme Birds)
Ellen Fiske, Ellinor Hallin — Шведска/Шкотска — 2019 — 89′

Ратоборна шкотска тинејџерка Џема никада није узмакла од борбе. То је био начин живота у блоку за људе са ниским приходима у малом граду где је одрасла, југоисточно од Глазгова. Као што Џема каже, девојке из блока „или заглаве дете или робијуˮ, па је можда њен пут већ зацртан. Али њен деда, који ју је одгајао од малих ногу, то одбија да прихвати. Учинивши све што је у његовој моћи да њену енергију преусмери са улице, отвара боксерску теретану коју једном недељно претвара у голубарски салон.

“Лет изнад блокова” (Scheme Birds) Елен Фиске и Елинор Халин

Више информација о програму, сатницама и локацији можете наћи на сајту https://www.beldocs.rs/product-category/teen-program/.