Вести

Бесплатно учлањење првака и дружење са песницима

Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце бесплатно је учланила ученике првог разреда ОШ „Стојан Новаковић“ Блаце и приредила им књижевни сусрет са песницима за децу Милојем Радовићем и Биљаном Миљковић.

Милоје Радовић је библиотекар саветник, писац за децу и одрасле. Уредник програма за децу на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.

Објавио je књиге за децу: Ливада мога деде, Како се воли у шуми, Продавци смеха и Испричај ми свет, Мала прича о великој Жичи, а за одрасле: Кућни предео, Попис и Салата од славујевих језика. Књиге су му преведене на руски, бугарски и енглески. Заступљен је у домаћим и страним антологијама, изборној лектири. Добитник је више књижевних награда. Објавио је преко тридесет стручних радова из области библиотекарства. Учесник је, по позиву, више домаћих и међународних стручних и научних скупова. Аутор је десет сценарија за анимиране филмове које су радила деца, полазници Мале школе анимираног филма краљевачке библиотеке. Неки од њих су освојили важне награде на међународним и домаћим фестивалима.

Биљана Миљковић, учитељица у ОШ „IV краљевачки батаљон“,  бележила је  згоде и незгоде деце, наизглед малих, пратећих, и скоро безначајних проблемчића, лепоту ђачких чарки, шклоске кухиње. Родила се идеја и да кроз песму проба деци да пренесе градиво или да песма може послужити учитељима као увод за неку наставну јединицу или као провера истих. Било јој је јако занимљиво да направи задатак из математике кроз песму, али и да песму користи у сврху других предмета.Тако је настала збирка песама КРОЗ ЛЕПОТЕ ОДРАСТАЊА. У њој постоји песма икс, велико слово, десетица и сл; затим муке са налив-пером (код првака), песма о гумици коју ученик тражи кад падне са стола, али и кад дете спопадну неке „бубе“ или песма о заборављању ствари и многе друге.

Славица Павличевић
Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце, Србија

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com