Вести

Богат пратећи програм на 28. Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица

У оквиру 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 19. до 24. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, богат пратећи програм чиниће 12. Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу, изложбе, радионице, и промоције књига.

Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици је највећи театролошки скуп у овом делу Европе и окупља теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента. Укупно 30 учесника овог важног скупа за позоришну уметност биће већим делом гости у Суботици, а мањи део учесника ће свој рад представити онлајн укључењем. Цео догађај биће уприличен у новом простору Градске библиотеке у Суботици.

Изложба посвећена стваралаштву Јована Царана

Током трајања фестивала биће одржана изложба студентских плаката, на којој ће бити представљени радови студената III године Факултета примењених уметности у Београду, са одсека Примењена графика и предмета Илустрација, у класи професора Растка Ћирића. Изложба посвећена овогодишњим добитницима награде Мали принц, биће посвећена стваралаштву Јована Царана и Људмиле Константинове Хенсе. Током фестивала биће одржана и изложба Позоришта за децу Крагујевац.

Изложба студентских плаката – ауторка Милица Ивановић

Радионица “Разне маске за позоришне даске” коју воде студенти Факултета примењених уметности Београд са својим професором за ученике Политехничке школе Суботица, има за циљ да празне и неутралне маске претвори у маштовите карактере из стварних или замишљених позоришних представа. Креативна радионица “Весела дружина” са Софијом Симић за основце у фокусу има лутку као реквизит и средство исказивања у позоришту. Луткарска радионица Бранке Рудман намењена је педагозима, а нагласак је на комуникацији као кључном аспекту у раду с децом.

Креативна радионица „Весела дружина“ са Софијом Симић

На фестивалу ће бити промовисане књиге “Луткарски симулакруми” др Зорана Ђерића, 14. број часописа за луткарску уметност НИТИ (издавач: Позоришни музеј Војводине), публикација “70 година младих: Позориште младих Сарајево” Дубравке Зрнчић-Куленовић, и Зборник радова “Позориште за децу – уметнички феномен” (књига 11, издавач: Отворени универзитет Суботица, Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, Позоришни музеј Војводине).

14. број часописа за луткарску уметност НИТИ

Подсећамо, у оквиру такмичарског програма 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, наћи ће се 12 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Бугарске, Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Русије, Хрватске, Бразила, Словачке, БиХ (Републике Српске) и Србије.

Сви фестивалски програми ће се одржавати у складу са мерама борбе против пандемије вируса Ковид-19 и уз вођење рачуна о безбедности посетилаца и учесника фестивала.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији. За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ) центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com