Вести

“Брус Ли и Одметник” на Белдоксу 2019

Белдокс Тин (Beldocs Teen) селекција намењена тинејџерима саставни је део програма овогодишњег дванаестог по реду Међународног фестивал документарног филма Белдокс 2019 (Beldocs), и обухвата филмове примерене њиховом узрасту са циљем да млади заволе филм, и укључе се у токове савременог документарног филма и филмске уметности уопште. У оквиру фестивала који се одржава од 8. до 15. маја у више биоскопских дворана биће приказано више од 100 филмова подељених у 14 селекција, а пројекције филмова из “Тин” селекције биће одржане у подневним часовима у Дому омладине Београда. Један од документараца који ће млађи посетиоци моћи да погледају је необична документарна прича о Оливеру Твисту данашњице који је одрастао у подземљу Букурешта.

Филм „Брус Ли и Одметник“

Ницуа, младог бескућника, усваја Брус Ли, злогласни „Краљ подземља“, и он одлази да живи с њим у тунелима испод Букурешта. Како Ницу одраста, почиње да схвата да можда Краљ подземља није баш савршен отац и да мора да одабере да ли жели да остане у банди Бруса Лија или живи “нормални” живот изнад земље.

Филм “Брус Ли и Одметник” пружа запањујући поглед на групу деце која се током одрастања суочава са изузетним изазовима у подземљу модерног европског града.  Ово је врло сложен свет у коме поред тешкоћа има места и за забаву, хумор иљубав, а прича протагонисте филма веома подсећа на причу Оливера Твиста.

Трејлер филма “Брус Ли иОдметници”: https://vimeo.com/268137403

Јуст Вандебруг, редитељ

Јуст Вандебруг (Joost Vandebrug) редитељ филма истиче да је ова прича сасвим случајно постала тема његовог филма:

“Пре шест година на северној железничкој станици у Букурешту срео сам дечака који је удисао лепак из кесе. Његово име је Костел и тек је напунио четрнаест година. Покушао сам да успоставим комуникацију са њим како бих га питао да ли могу да га фотографишем. Сутрадан сам отишао на исто место како бих поново срео Костела и дао му фотографију. Током следеће недеље сваког дана смо се сретали, И сваки пут бих га фотографисао, а затим му поклањао ту слику, након чега ми је Костел понудио да ми покаже где живи. То је био мој први сусрет са подземним тунелима Букурешта, а фотографисање начин комуникације са људима који су тамо живели. Током наредних месеци, упознао сам и друге дечаке попут Костела: Ницу, Сафта, Ливи и Стефана које сам касније назвао “Изгубљеним дечацима”, али пре него што сам успео безбедно да уђем у тунел, морао сам да упознам шефа шефова, некрунисаног Краља тунела – Брус Лија који ми је том приликом рекао “Нисам дошао на овај свет да живим по вашим правилима, као што ни ти не треба да живиш по мојима”. Нисам баш разумео личност Брус Лија, али сам га поштовао и очигледно је било да се људи у тунелу ослањају на њега. Деца, али и старији људи зову га “тата”. Једно је сигурно – он није тиранин као што можемо очекивати за краља подземља. Касније сам сазнао да је Брус Ли припадник прве генерације која је од подземља направила свој дом, одмах након пада комунизма када су деца могла побећи из сиротишта у  Дикенсовом стилу. Ово подземље им је омогућило топло склониште и могућност да зараде новац. Имајући у виду крађу, дроге и проституцију овај нови свет није био ништа  бољи од институција у којима су та деца претходно била одгајана. Свет Брус Лија документујем од 2011.  године. Каку су године пролазиле, тако су  ми дечаци откривали њихове моћне и тешке приче што ми је омогућило да испратим одрастање једне генерације у чијој су позадини пријатељство, сиротишта, дрога, оштре зиме и врела лета. “

Филм је освојио награду Синефил (Cinephile) за најбољи међународни документарни филм на Међународном филмском фестивалу у Бусану 2018. године, а исте године приказан је и на Шефилд  Док Фесту (Sheffield Doc Fest), ИДФА, Талин Блек Најт Филм Фестивалу (Tallinn Black Night Film Festival), и Међународном филмском фестивалу у Варшави .

Свечано отварање одржаће се 8. маја у Комбанк дворани, премијерним приказивањем документарног филма “Линија живота”, прослављеног српског редитеља Дарка Бајића. Реч је о  филму о животу и раду Дарковог оца, академског сликара Милоша Бајића.

О квалитету овогодишњег фестивалског програма говори и чињеница да ће током фестивала бити  приказана четири филма који су ове године били у номинацији за Оскара за најбољи дугометражни документарни филм, као и филмови о Михаилу Горбачову, Папи Фрањи, и многи други.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com