Вести

БУДИ KАО ПОЉСKО ЦВЕЋЕ – СЛАВИ СВЕ БОЈЕ, ОБЛИKЕ И РАЗЛИKЕ

Одељење I/4, ОШ „Бранко Миљковић“ Ниш, Србија
Учитељице: Сузана Вељковић и Лалица Станковић

У оквиру пројекта Образовање за права детета, као и тематског повезивања садржаја из различитих наставних предмета, у одељењу I/4 обележен је Међународни дан толеранције. Мото наших активности био је „БУДИ KАО ПОЉСKО ЦВЕЋЕ – СЛАВИ СВЕ БОЈЕ, ОБЛИKЕ И РАЗЛИKЕ”. Циљ свих реализованих активности био је развијање свести о толеранцији код ученика као и давање личног доприноса сваког ученика бољим односима у својој околини, јер поштовање и уважавање других је начин да и сами будемо бољи.

На часовима редовне наставе и ваннаставних активности, истакли смо значај толеранције са аспекта различитих наставних предмета:
ЧОС/Српски језик – Реализована је радионица под називом „Толеранција – шта је то?” Ученици су причали своја искуства, активно су учествовали и изражавали свој лични однос и став према особи која је различита и према којој треба бити толерантан. На крају радионице уследило је издвајање речи које припадају скупу толерантног понашања. Активност је настављена и на часу слободних активности на коме су се малишани повезали мрежом другарства и везивањем кончића једни другима око зглоба на руци заветовали на уважавање и поштовање различитости.

Ликовна култура – Активност „Ланац лепих речи“ за ученике је била инспиративна јер су се трудили да добијену реч украсе орнаментиком. Свет око нас – Осећања и израда паноа „Дрво толеранције“. У оквиру предмета Музичка култура и Физичко и здравствено васпитање, ученици су припремили веома занимљиву кореографију на композицију „Kад се мале руке сложе“, плесали у паровима и балонима и певали песму уз пратњу ритмичких инструмената које су сами израдили.

Kроз радионице, игру, песму, плес и израду креативних радова славили смо уважавање и поштовање различитости, јер толеранција није да све мора да буде како смо замислили. Толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права!