Вести

ЧЕСТА ПРВА МЕСТА НА РЕПУБЛИЧКИМ И МЕЂУНАРОДНИМ КОНКУРСИМА

Софија Тасић са својим учитељем Миомиром Дејановићем

На недавно одржаној традиционалној манифестацији „5+ дан“, којом врањска ОШ „Светозар Марковић“ промовише свој рад и најзначајније успехе ученика и наставника, учитељ Миомир МиДеј Дејановић је приредио изложбу под називом „ЧЕСТА ПРВА МЕСТА“ и посетиоцима дао на увид стрипове својих ученика који су на републичким и међународним конкурсима освојили прва места.

Изложба награђених стрипова

„Моји ученици су досад освојили шест првих места на нивоу републике, два прва места на међународном нивоу и шест захвалница на Балканској смотри младих стрип-аутора, где излажу аутори из целог света. Најдража су ми прва места која смо освојили ван Врања, јер недвосмислено доказују да смо превазишли уске, локалне оквире. Неки конкурси су још у току, па се надамо и новим лепим вестима. Зашто да сам скроман, моји ученици и ја дајемо огроман допринос успесима и промоцији врањске ОШ “Светозар Марковић“ – поносно истиче учитељ Миомир Дејановић.

Миомирове ученице Емилија Вељковић, Софија Тасић и Невена Динов су оствариле врхунске успехе на републичким и међународним надметањима.

Емилијина признања

Емилија Вељковић, ученица 4/4 ОШ „Светозар Марковић“ у Врању, освојила је прво место на републичком ликовном конкурсу „Кад порастем желим бити…“. Конкурс је расписало Друштво учитеља Тополе, а право учешћа су имали сви ученици са територије Републике Србије.

„Најпре сам читала и заволела стрипове које је нацртао мој учитељ Миомир Дејановић, а затим сам пожелела да израђујем и своје стрипове“, каже Емилија.

Невена Динов и Емилија Вељковић

„Ема је заинтересована и вредна ученица, а уз то увек иде и успех. И раније је на конкурсима била најбоља. На прошлогодишњем републичком конкурсу „Христос воскресе, радост донесе“ била је прва, а прво место је освојила и у Београду, на републичком надметању „Радионица баснописаца“. У књизи мојих и ђачких едукативних стрипова коју смо недавно објавили под насловом „Да ти нацртам!“, штампано је осам Емилијиних стрипова. Један њен стрип је био изложен и на Балканској смотри младих стрип-аутора, међу остварењима цртача из целог света и том приликом је добила Захвалницу“, истиче учитељ Дејановић.

Софијини стрипови

Софија Тасић, ученица 4/4 ОШ „Светозар Марковић“ у Врању је тријумфовала освојивши прво место на 8. међународном Бијеналу уметничког дечјег израза (8. БУДИ).

БУДИ, односно Бијенале уметничког дечјег израза, јесте међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви БУДИ-ја су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера старомодних институција, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.

У саопштењу жирија стоји да је на међународни конкурс 8. БУДИ пристигло укупно 1.782 појединачних и групних радова у категоријама: илустрација, макета, дизајн, стрип, позориште, књижевност, музика, екологија…

Радови су стигли из земље и региона, али и из иностранства (Швајцарска, Израел, Мађарска, Бугарска, Немачка, Румунија, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Македонија, Република Српска, БиХ…). Велики 8. БУДИ фестивал траје од 15. маја do 15. јуна 2019. године и нуди преко 70 различитих занимљивих програма за које је улаз бесплатан. Додела награда најбољима је 7. јуна 2019. у Панчеву.

Софија Тасић

„Учитељ Миомир Дејановић нам је рекао за конкурс, па смо се договорили да кроз стрип обрадимо тему „Оно што те чини срећним!“. Учитељ стално истиче да наши стрипови морају имати јаку поруку, тако да се из њих може нешто важно сазнати и научити. Стрип без поруке не вреди. Много ми је драго што сам у веома јакој конкуренцији успела да освојим прво место!“ – каже Софија Тасић, победница међународног конкурса.

Ова талентована ученица је пре месец дана у Таванкуту, у Војводини, освојила још једно међународно прво место, на конкурсу „Богатство различитости“. Она је однела прво место и на републичком конкурсу „Новогодишња чаролија“, где је било више од 700 радова – наглашава Софијин учитељ и ментор Миомир Дејановић.

Невена Динов је била прва на републичком конкурсу „Да не буде дима, смрада и смећа, непријатеља деце и цвећа“, а најбоља у Републици је била и на конкурсу „Поштујте наша дечја права“, када је за истоимени стрип као награду добила таблет.
Емилијом, Софијом и Невеном се поносе родитељи, учитељ, другари из одељења 4/4 и врањска ОШ „Светозар Марковић“.

Поштујте наша дечја права! – Невена Динов

На 20. Балканској смотри младих стрип-аутора, међу радовима аутора из целог света, своје стрипове су изложили Богдан Митић, Сара Станковић, Емилија Вељковић, Јана Станојковић, Софија Тасић, Невена Динов и добили су Захвалнице.

Без успешних учитеља нема ни успешних ученика, па подсећамо да је учитељ Миомир МиДеј Дејановић проглашен за једног од Најбољих едукатора Србије 2017, а носилац је и титуле/признања Најбољи наставник на просторима EX YU.

Миомир Дејановић, учитељ
ОШ „Светозар Марковић“ Врање