Вести

Четрнаест представа из целог света у такмичарском програму 26. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици

22-27. септембра, Суботица

У оквиру такмичарског програма 26. Међународног фестивала позоришта за децу, који се од 22. до 27. септембра одржава у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се четрнаест представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Најмлађа позоришна публика моћи ће да ужива у креативним, разноврсним и маштовитим уметничким представама које у Србију долазе из Кине, Русије, Кореје, Пољске, Италије, Немачке, Мађарске и многих других земаља.

Првог дана фестивала, 22. септембра, такмичарски програм отвориће представа „На вуковом трагу“ Позоришта младих Нови Сад, настала по роману Џека Лондона у режији Јакуба Максимова. Представа говори о Баку, добро одгајаном псу густе длаке, који живи у великој куц́и у сунчаној долини Санта Клара, и намењена је деци узраста 10 и више година.

„24 баке“ Кина

У понедељак, 23. септембра, у такмичарском програму су три представе. „Вила Хелена и принц Áргyéлус“ Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске је прича о вили и младом принцу, који се заљубљују и боре за праву љубав. Театар „Петрушка“ из Русије извешће „Бајку о рибару и рибици“. Како сами најављују, главни ликови њихове бајке проналазе нешто што им може испунити жеље на обалама плавог мора. Трећа представа, „24 баке” у извођењу Шијанског уметничког позоришта за децу долази из Кине и намењена је како деци, тако и одраслима.

„Златна гуска“ Бугарска

Трећег фестивалског дана, 24. септембра, наступиће позоришне трупе из Бугарске, Србије и Немачке. Државно луткарско позориште Бургас из Бугарске извешће представу „Златна гуска” Браће Грим, у режији Тодора Валова. О представи кажу: „Златна гуска је наш разиграни покушај да уз лутке и музику исмејемо људску похлепу и завист. Огромна разноликост хумора је једини лек за све болести људског ума, срца и душе. Будите опрезни да вас сјај глупости не заслепи, а Похлепа и Завист не заробе!” Истог дана, Мало позориште „Душко Радовић” из Београда извешће представу „Чудотворно кресиво” по мотивима бајке Х. К. Андерсена о сиромашном, али алавом, бахатом и разузданом војнику, који се по повратку из рата, уз помоћ магије брзо обогати и још брже заврши пред вешалима. Немачку позоришну сцену за децу репрезентује невербална представа „Ја сам мало светло”. Према њиховим речима, „Светло и сенка стварају свет мрака и светлости у огромном свемиру. Ова два елемента су у потпуности супротна, али ипак заједно чине прелепе призоре. Истом брзином којом се ти призори појављују, они и нестају, претварајући се у непрестане творевине маште. Интеракцијом светла и таме, звукова и тишине, мировања и покрета, ствара се позориште из снова, пуно магије и лепоте”.

У среду, 25. септембра, на програму су три позоришне представе, чије трупе долазе из Србије, Италије и Пољске. Дечје позориште Суботица извешће представу „Лепотица и звер” о прелепој девојци која добровољно пристаје да буде заточена од стране окрутне звери како би спасила свог оца. У њиховој представи Звер не изгледа страшно споља, већ као неко ко се бори са самим собом да би прихватио себе. Друга представа на програму, „Оперски фрижидер” долази из Италије, у изведби позоришта “Антонио Панзуто”. Реч је о веома занимљивом остварењу у ком се фрижидер претвара у оперску сцену, где публика седи на полицама у вратима, између сира и путера, а оркестар се спрема за наступ у фиоци за воће и поврће. Последњу представу која је на репертоару четвртог фестивалског дана изводи Театар “Лалка” из Пољске. „Дивна зелена птица” је прича о краљу који се, желећи да сазна шта о њему мисле његови поданици, прерушава у луталицу и тако случајно начује разговор три сестре чије искрене жеље жели да испуни.

Претпоследњег дана фестивала, у четвртак, 26. септембра, публика ће бити у прилици да погледа представу „Поред тебе” Театра Јун ( Yun) из Кореје, о свирачу корејског традиционалног инструмента гаyагеум-а и дилеми коју има када му током наступа пукне жица. Након Корејаца, на програму је „Јежева кућица” Дјечијег позоришта Републике Српске, настала по истоименој књизи Бранка Ћопића. О представи кажу: „Покушали смо да прикажемо да свет није онакав какав нам се на први поглед чини. Да у њему има нешто више, нешто дубље од тупавог материјализма који је нажалост индоктриниран у многим бајкама за децу”. Последња представа на програму у четвртак, „Ципеле” стиже из Белгије и говори о Симон и Соланж, које дају нови живот старим ципелама, свих типова и боја, и користе их за причање прича које их одводе далеко од њихове свакодневице.

Последњег фестивалског дана, пре проглашења победника, у петак 27. септембра, на репертоару је и представа „Цврчак и мрав” трупе из Црне Горе, која говори о значају уметности, слободи изражавања и задовољству уживања.

Проглашење победника заказано је за 20 сати, у петак, 27. септембра, у Дечјем позоришту Суботица.

Међународни фестивал позоришта за децу један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, Фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији.

Фестивал обухвата званичну селекцију (такмичарски програм) у оквиру које се годишње прикаже до двадесет представа луткарске и драмске продукције у конкуренцији за награде Фестивала. Такође, ту је и богат разноврсни пратећи програм који чине улични театар, гостовања у Србији и у суседној Мађарској, музички и филмски програм, научни скупови, позоришне радионице, промоције књига, изложбена и издавачка делатност.

За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање)).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com