ВестиСлободно време

Четврти дан Међународног фестивала позоришта за децу Суботица – извештај

У среду, 22. септембра, четвртог дана Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, на Сцени „Јадран” Народног позоришта у такмичарског програму су изведене две представе: „Три пута краљ” немачког Позоришта Груене Сосе (Gruene Sosse) и „Пећа и вук” Дјечијег позоришта Републике Српске.

У представи “Три пута краљ” говори се о томе да бити краљ није само детиња жеља, већ да бити краљ значи и бити богат, наређивати, забављати се, бити поштован од свог народа и још много тога. Бити краљ значи и имати обавезе и дужности такође. “Ко зна колики стрес и какве све ужасне проблеме краљ доживљава? Ко зна које су његове тајне жеље, прохтеви и чежње?”, стоји у синопсису представе.

Представа “Три пута краљ” (фото: Дејан Вуковић)

Један од троје главних глумаца у представи, Вили Комбехер (Willy Combecher), прокоментарисао је веома бурне и радосне реакције деце у публици током представе: “Представу смо креирали са белоруском редитељком Катјом Аверковом и прво смо је тамо извели, потом редовно у Немачкој, па у Турској, такође и у Индији. У свакој земљи су реакције деце исте. У овом узрасту она нису толико под утицајем других, па реагују онако како желе. Трудимо се да идемо у корак са децом. Волимо када навијају и смеју се. Не морају да буду тихи, нити је потребно да их учитељи и учитељице утишавају”.

Представа “Пећа и вук” Дјечијег позоришта Републике Српске је једна необична музичка прича, коју је написао велики руски композитор Сергеј Прокофјев. Као и свака прича, и она има своје јунаке, а овде су јунаци инструменти симфонијског оркестра. Како би их деца препознала, инструменте представљају глумци. Кроз причу и лепе слике деца уче да слушају, разумеју и воле симфонијску музику, што је и био циљ и жеља великог Прокофјева.

Представа “Пећа и вук” (фото: Никола Стантић)

У каталогу фестивала откриће се копча и златна веза коју Бањалука има са Суботицом, а то је заиста снажна чињеница да су наше двије представе побиједиле и отишле са Гран-пријем са фестивала. Утолико прије се радујемо свакој селекцији, када нас препознају да бисмо требали да дођемо, да у овако референтној причи са веома озбиљним театрима покажемо оно што јесте луткарство Републике Српске данас“, истакла је Љиљана Лабовић Маринковић, директорка Дјечијег позоришта Републике Српске.

Став нашег позоришта је да је наша мисија, као националног театра за дјецу, да дјецу не забављамо и да им не подилазимо, него да их нашим репертоаром снажно опредјељујемо да буду будући мали академски грађани и велики интелектуалци“, појаснила је Љиљана Лабовић Маринковић и додала: „Наш савезник, да бисмо урадили ову представу, био је директор музичке школе и професори у музичкој школи у Бањалуци, који су нам уступили праве инструменте како би клинци током представе научили да препознају и звуком и изгледом дувачке музичке инструменте. Након годину дана по игрању тог комада, директор музичке школе ми је рекао да се повећало интересовање за упис дувачких инструмената. Ми као национални театар настојимо да његујемо управо представе које комуницирају са свим овим врло потребним факторима и важним интелектуалним, образовним и академским линијама, да би смо у времену кича и естраде ми били ти који држимо пред собом одговорност и свијетлу бакљу чисте уметности“.

У среду је, у Хотелу Патриа у 17 часова, представљена публикација „70 година младих: Позориште младих Сарајево” Дубравке Зрнчић-Куленовић, а у истом термину у биоскопу Еуросинема, публика је могла да погледа филм „Авантуре Бигфут породице”.

Петог дана фестивала, у четвртак 23. септембра, на програму су две представе у такмичарском програму: “Театру с љубављу” Дечјег позоришта Суботица (10ч у Дечјем позоришту Суботица) и “На трагу” Градског казалишта Зорин дом Карловац (16ч, Сцена “Јадран” Народног позоришта). За 17 часова у Хотелу Патриа заказано је представљање књиге “Луткарски симулакруми” др Зорана Ђерића, селектора такмичарског програма фестивала. У биоскопу Еуроцинема у 17 часова на програму ће бити филм “Суне дечак за све” шведског редитеља Јона Холмберга.

Сви програми на Међународном фестивалу позоришта за децу су отворени за посетиоце и бесплатни.

(Насловна фотографија: “Пећа и вук”, фото: Никола Стантић)