Вести

Данас почиње 9. Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ

Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ под називом „Мале лудости – велике мудрости” биће отворен данас, у суботу, 15. маја у 18 сати, наступом хора Вокал кидс и изложбом награђених радова у Галерији савремене уметности у Панчеву. БУДИ се одржава девети пут од 15. маја до 15. јуна, у организацији Културног центра Панчева, и инспирисано је најпознатијим италијанским лутком на свету, Пинокијем.

На конурс 9. БУДИ: „Мале лудости велике мудрости!” пристигло је укупно 975 појединачних и групних радова. Жири у саставу мр Јелена Рубил, Душан Марино, Предраг Старчевић, Снежана Ћурувија и мр Бранислав Радовановић донео је одлуку да Гран-При „Муњевити Кринфолион“ додели се групи аутора Центра за уметност и едукацију „Genal Art Space“ из Београда, за рад „Пинокио – Позориште сенки“.

Према речима жирија, „Пинокио – Позориште сенки“ је изузетно оригинално остварење које осваја на први поглед, суптилне и комплексне реализације. Својом динамиком и тродимензионалношћу нас весело уводи у магични свет маште, фигурирајући истовремено и као ликовно дело и као макета чиме нас смешта у космос позоричних кулиса и игре светлости и сенке. На вешт начин млади аутори су повезали савремени дечји свет и стваралаштво са архетипском симболиком позоришта.

Церемонија свечане доделе награда заказана је за пета, 4. јун у 19 сати, на платоу Тржног центра Биг.

Да подсетимо, у фокусу овогодишњег БУДИ програма је италијанска култура и уметност, а манифестација се реализује под покровитељством Града Панчева, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Министарством за културу и информисање. У данима трајања манифестације, на репертоару је више од 50 бесплатних програма за децу, младе и родитеље.

БУДИ – Бијенале уметничког дечјег израза, је међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви БУДИ су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.

Више о програм БУДИ-ја: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/images/9-budi/program-9-budi.pdf

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com