Вести

Данас премијерно извођење представе „Ја сам Акико“

У оквиру Бијенала уметничког дечјег израза, које се одржава од 15. маја до 15. јуна у организацији Културног центра Панчева, у уторак, 25. маја у 19 сати биће премијерно изведена представа за децу „Ја сам Акико“ Стефана Тићмија, у режији Миље Мазарак са Софијом Мијатовић у главној улози, а у продукцији дечије сцене „Пођи туда…“ Културног центра Панчева. Публици ће се том приликом поклонити чланови екипе, а представа је већ позвана да учествује на неколико позоришних фестивала.

Писац Стефан Тићми о процесу рада на представи каже: „Процес стварања ове представе је мелемаст и лековит. Преображај доживљавамо и ми и текст: из дана у дан, од пробе до пробе. Све што имамо да кажемо или прећутимо налази се у коферима. А они су пуни магије. Акико се осећа комотно у Софијиној кожи, каже остала би тамо хиљаду, хиљаду година”.

Према речима редитељке, Миље Мазарак, представа „Ја сам Акико“ од лепезе тема из Тићмијевог романа у први план ставља однос детета и родитеља, кроз причу о одрастању без једног родитеља и о дечијој усамљености. „У представи старија Акико, кроз успомене и кључне догађаје из детињства којих се присећа, превазилази своје унутрашње сукобе настале управо из односа са родитељима, што је некако неминовност и тачка у којој смо сви исти. Такође, Акико није обична девојчица, она је другачија од својих вршњака, она је мудра и затворена у свом свету али слободна и храбра у својим мислима, идејама и ставовима и као таква, представница је свих различитости које овај свет у којем живимо чине богатијим. Акико је попут Малог принца – не воли бројеве, нема године, не верује у границе и поделе и упркос препоруци да је представа за децу узраста изнад 12 година, она позива и све оне који се осећају „одрасло“ да такође погледају представу“.

Да подсетимо, у фокусу овогодишњег БУДИ програма је италијанска култура и уметност, а манифестација се реализује под покровитељством Града Панчева, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Министарством за културу и информисање. У данима трајања манифестације, на репертоару је више од 50 бесплатних програма за децу, младе и родитеље.

БУДИ – Бијенале уметничког дечјег израза, је међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви БУДИ су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.

Више о програм БУДИ-ја: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/images/9-budi/program-9-budi.pdf

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com