Вести

Деца суперхероји мењају свет

У главном граду Италије је од 27. до 30. новембра 2019. године, одржан први ЈА МОГУ (I CAN) глобални дечји самит. Међу 2.000 деце из 47 земаља нашле су се и четири екипе из Србије од којих је једна била из Барајева. Барајевску екипу представљале су Анђела Минић и Теодора Иванковић, ученице ОШ „Кнез Сима Марковић“ са учитељицом Биљаном Поповић.

Учесници из Србије

Самиту је претходила прослава „ЈА МОГУ 2019“ која је 24. новембра у Центру за културну деконтаминацију у Београду окупила све школе, наставнике и ученике који су учествовали током године у изради ДФЦ (Design for Change) пројеката. Присутни су могли да се боље упознају са пројектима у оквиру којих су ученици радили на решавању проблема у локалној заједници. Наставнице – њихове менторке причале су о својим искуствима и изазовима одговарајући на питања деце и публике. Смиљана Грујић, психолошкиња, координаторка и ауторка програма „Подршка, не перфекција“ из Новак Ђоковић Фондације говорила је о томе зашто је важно да дамо деци простор да изразе своје идеје. Сви заједно, једним великим аплаузом, подржали су храброст деце у жељи да промене свет, и оснажили их да то наставе да чине. Прослави је присуствовала и директорка барајевске школе Зорица Јовановић Стевановић која је подржала екипу Биљиних суперхероја.

ЈА МОГУ (I CAN) глобални дечји самит у Риму био је догађај који је показао да цени младе покретаче промена. То је била светска прослава моћи и генијалности сваког детета. Током четири дана трајања самита деци је одато признање за храброст и одлучност да промене свет око себе. Послата је јасна слика да деца могу променити свет око себе, само им је потребно пружити могућност да од најранијег узраста направе промене у својој околини и постану свесни својих капацитета за креирање сопственог живота.

Церемонија свечаног отварања самита организована је у конгресној арени (Palazzo dei Congressi) у присуству градоначелника Рима. Током ове манифестације учесници су плесали флешмоб и носили традиционалне костине. Ученице из Барајева и њихова учитељица носиле су шумадијску народну ношњу захваљујући ФА Шумадија Барајево. У наредна два дана реализоване су мини БТЦ (BE THE CHANGE) конференције на неколико локација у граду, током којих су изабраним тимовима пружене прилике да са својим причама о промени представе не само себе и своју школу, већ и своју земљу.

Трећег дана самита свој школски пројекат „Смањење популације напуштених паса на територији Великог Борка“ по кодом приче SER-ENG-648040072-2018 на глобалној платформи ДФЦ (Design for change) представиле су ученице барајевске школе Анђела и Теодора. Радећи на овом пројекту ученици су препознали проблем у локалној заједници (проблем великог броја паса на улицама), осмислили креативне начине за његово решавање, испробали своја решења и поделили резултате свог рада са читавим светом шаљући снажну поруку „Ја сам то урадио … можеш и ти!“.

Проблем напуштених паса (неодговорног власништва) није само актуелан у њиховом месту, већ широм Србије. Ученици су дошли до закључка да се проблем мора решити у корену. Били су веома активни и заинтересовани за рад током реализације свих корака/активности, испољили су велику креативност у раду и осећали задовољство приликом презентовања резултата пројекта пред Наставничким већем, Саветом родитеља, Школским одбором.

Испред Анђеоске тврђаве у Риму

Деца су имала прилике са се упознају и друже са осталим тимовима. Уживала су у разговору и заједничким играма. У послеподневним часовима, сва четири дана, учесници самита имали су организован обилазак Рима.

Поклони за папу Фрању

Папа Фрања, 266. бискуп Рима, шеф државе и суверен Ватикана подржао је ову манифестацију и поздравио све учеснике и одржао говор пун љубави и милосрђа на церемонији затварања самита.

ЈА МОГУ супермоћ чини да свако дете буде свесно света око себе, опремљено вештинама за предузимање акције и оспособљено да дизајнира жељену и одрживу будућност – данас. Ако су деца спремна за будућност, свет неће морати да се поправља.

ДФЦ (Design for change) је међународни, награђивани едукативни програм намењен деци од 5 до 18 година, основан 2009. године у Индији. Данас је присутан у више од 60 земаља и оснажио је више од 32.000.000 деце широм света. Програм има за циљ да помогне деци да оформе животни „ЈА МОГУ” став, да развијају друштвено ангажовани и предузетнички дух и да се упознају са циљевима одрживог развоја.

Деца добијају прилику да, користећи иновативну методологију, проналазе, бирају и решавају конкретне проблеме у својој околини. Доказано је да процес развија вештине 21. века код деце (емпатија, лидерство, тимски рад, комуникација, решавање проблема, предузетништво, критичко мишљење, медијска писменост).

Главни фокус ДФЦ-а је разумевање проблема из перспектива свих оних који су укључени и погођени ситуацијом. Деца потом замишљају, стварају и спроводе решења, имајући у виду своје закључке о потребама оних који су погођени проблем.

Привилегија је бити члан ДФЦ породице пре свега јер је то едукативни програм усмерен ка деци и њиховом развоју знања и вештина потребних у XXI веку. Највећа вредност овог програма је што подстиче свако дете да развије свој потенцијал и каже Ја могу. Моји ученици су постали покретачи промена у својој локалној заједници, постали су њени СУПЕРХЕРОЈИ, а суперхероји нису само у бајкама, него у сваком детету које каже Ја могу све! – каже ЕДУхерој Биљана Поповић, учитељица која је ове године проглашена за једног од десет најбољих едукатора Србије на конкурсу Удружења за подстицање предузетништва “Живојин Мишић”.

Биљана Поповић, ОШ “Кнез Сима Марковић” Барајево, Београд, Србија