Вести

ДОДЕЛА НАГРАДЕ СЛОБОДАНКА ЦАЦА АЛЕКСИЋ

Награда за режију „СЛОБОДАНКА ЦАЦА АЛЕКСИЋ“ је установљена да присуство Слободанке Алексић буде трајно сачувано у животу позоришта за децу, да истакне њен удео и подстакне нова тражења у области позоришне режије представа за децу, коју је Слободанка Алексић унапређивала, развијала и дала јој посебно обележје.

Жири чине Татјана Петернек Алексић, драматург, Ана Здравковић глумица и редитељка и Југ Радивојевић, редитељ.
Нaграда „Слободанка ЦАЦА Алексић“ је уникатна диплома и плакета с њеним ликом, ауторско дело које су осмислили ликовни уметник професор Растко Ћирић и академски вајар, професор Мирољуб Стаменковић Команча. Саставни део награде је и новчани износ који донира идејни творац ове јединствене награде Павле Љујић.

Плакета 2024.

МАРКО ТОРЛАКОВИЋ

Рођен 1992. у Сомбору. Дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду у класи Егона Савина. Добитник награде Хуго Клајн за најбољег студента режије. Мастер студије завршио на Академији за гледалишче, радио, филм ин телевизијо у Љубљани у класи проф. Томија Јанежича и Јанеза Јанше. Режирао у позориштима: Вук Караџић – сцена Култ, Српско народно позориште, Шабачко позориште, Плесни театар Љубљана; текстове домаћих и страних класика као и савремене комаде. Радио као професор у средњој балетској школи Лујо Давичо. Члан Љубљанске преформанс групе Хупа Брајдич. Мулти-инструменталиста и композитор.
Храбра кројачица му је прва режија у Крушевачком позоришту и прва режија представе за децу.

Храбра кројачица

Популарну бајку браће Грим „Храбри кројач“ Марко Торлаковић је осавременио и, заједно са сарадницима, направио представу за децу која је врло ангажована. Препознатљив је еколошки моменат, а оно што је најбитније, најмлађи гледаоци уживају у игри глумаца, боја, светлости, шаренилу костима и сценографије. Уживају у прелепој причи.

О Слободанки Цаци Алексић

Рођена 24.11.1941. у Београду, где након завршене класичне гимназије, уписује Позоришну академију смер режија, у класи Хуга Клајна, на којој је дипломирала 1963. године. После завршене академије добија стално запослење у зрењанинском позоришту „Тоша Јовановић“. Од 1971. прелази у статус самосталног драмског уметника те ради за разна позоришта у Београду, Новом Саду, Приштини, Љубљани, Зеници, Лесковцу као и у Њујорку режирајући искључиво представе за одрасле.
Од 1977. потпуно се посвећује режирању представа за децу. Исте године с Браниславом Милићевићем оснива „Путујуће позориштанце Пуж“. Након десет година1987. позориште добија сталну адресу у Б. Аџије 21 а већ 1998 Позориште Пуж стиче статус установе културе од изузетног значаја за град Београд, а Слободанка Алексић бива постављена за директорку позоришта те, на том положају остаје до 01.06.2005. када одлази у пензију.
Режирала је представе за одрасле попут: „Хамлет у подруму“, „Оковани Прометеј“, „Међа Вука Манитога“ и др. Највећи део каријере је посветила режирању представа за децу где је режирала преко 50 представа а неке од њих су: Бранков урнебес, Гусаријада, Џиновска торта, Неваљала принцеза, Јулија и Ромео, Златокоса, Мачка у чизмама и др.
Добитник је многобројних награда: „Јоаким Вујић“ за представу „Оковани Прометеј“. Удружеље драмских уметника Србије 1990. додељује јој статус изузетног уметника. Потом од истог савеза 2000. бива награђена наградом „Бојан Ступица“ за представу „ Неваљала принцеза“. На Фестивалу позоришта за децу у Котору добија награде стручног жирија за најбољу режију: 1998, 2000, 2003 и 2004. На фестивалу позоришних представа Фестић бива награђена два пута, 2006. за представу „Браћа Грим и седам патуљака“ и 2007. за представу „Клов Сима“. Награду „Златни Беочуг“ за трајни допринос култури града Београда добија заједно са супругом Браниславом Милићевићем 2002. године. Априлску награду града Београда добија 2011. за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју културе града Београда.

Слободанка Алексић је прминула 14.08.2019. године у 78. години. Сахрањена је у Алеји заслужних грађана.

О Д Л У К А

Жири у саставу Татјана Петернек Алексић, драматург, Ана Здравковић глумица и редитељка и Југ Радивојевић, редитељ, након одгледаних представа пријављених на конкурс за награу „Слободанка Цаца Алексић“ за најбољу режију представе за децу доноси следећу одлуку:

Награда „Слободанка Цаца Алексић“ додељује се редитељу Марку Торлаковићу за представу „Храбра кројачица“ Крушевачког позоришта.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Редитељ Марко Торлаковић је у представи „Храбра кројачица“ по тексту Јелене Палигорић Синкевић, показао таленат комплетног аутора спајајући знања из области режије, али и музике и сценског покрета и показујући посебну надареност за визуелна решења.
Екологију као тему представе, употпунио је друштвено ангажованом акцијом у којој је анимирао локалну заједницу да прикупљањем коришћене одеће учествују у изради сценографије и тако допринео да порука о важности очувања природе буде оригинално показана кроз заједничку акцију публике и ауторског тима.
Кроз рад са младим глумцима, редитељ је њихове таленте за глуму, али и певање и покрет, искористио креирајући разиграну сценску поставку, која кроз музичке сонгове, плес, као и духовита решења, показује маштовит и комуникативан редитељски приступ прилагођен узрасту коме је представа намењена.
Потребно је посебно истаћи свеукупни утисак студиозности којом је Марко Торлаковић приступио режији ове представе и тако показао став о непроцењивој важности позоришта за децу какав је имала у свом редитељском приступу и редитељка чију награду добија.
Све наведено резултирало је осмишљеном целином и јединственом сликом са јасним редитељским потписом на трагу стваралаштва Слободанке Цаце Алексић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com