ВестиСлободно време

Други дан Међународног фестивала позоришта за децу Суботица – извештај

У понедељак 20. септембра, другог дана Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, у такмичарском програму изведене су представе „Аеро” театра Одиво из Словачке и „Оз” луткарског позоришта Васкакас из Мађарске.

Представа „Аеро“ изведена је у Дечијем позоришту Суботица. То је представа о летењу и кретању у ваздуху. Ваздушна струја покрец́е различите материјале а вибрације ваздуха звуче као музика. „Аеро” је ваздушна лабораторија за децу од једне и по до 3 године, њихове родитеље и „све који желе да одлете”.

Представа „Аеро“

Главна глумица у представи, Мариа Данадова, истакла је изазове приликом извођења ове представе: „Са својим партнером у представи усмеравам ваздух и предмете који лете изнад тог усмереног ваздуха. То је тешко јер много ствари утиче на ваздух – температура, висина позорнице, број људи у публици. Обично изводимо представу пред децом која седе у кругу око нас, веома близу. Овде то није било могуће због степеница, али мислим да смо ипак успели да остваримо контакт. За нас је веома битно да видимо децу и успоставимо контакт очима, везу путем погледа”.

Публика је представу „Оз”, насталу по чувеном делу „Чаробњак из Оза” могла да погледа на сцени „Јадран” Народног позоришта.

Редитељ Роберт Марко је овој позоришној представи рекао: „Већину наше публике чине млади – деца из обданишта и ђаци. Ова прича је веома добар избор за ту публику. Она говори о завршетку детињства и преласку у другачију заједницу, о томе како да деца пронађу себе. Ликови из представе, као што су Страшило, Лименко, Лав, веома су добри за њих, како би разумели ту ситуацију. Наша представа је фокусирана на музику, али не ради се о репродукцији славног мјузикла. Ово је нова мађарска верзија, са новом музиком, глумачком поделом, костимима, светлом”.

Представа „Оз“

У Фондацији за омладинску културу и стваралаштво Данило Киш отворена је изложба студентских плаката, док је изложба у част добитницима „Малог принца” отворена у Галерији Отвореног универзитета Суботица. За 16 часова у Дечјем позоришту Суботица заказана је балетска представа „Снежна краљица” (ван такмичарске конкуренције), док је у 17 часова у биоскопу Еуроцинема на репертоару филм „Стела” редитеља Стевана Вујичића. За 17 часова у Хотелу Патриа заказан је и разговор са добитницима награде „Мали принц”, Јованом Цараном и Људмилом Константиновом Хенсе, који ће модерирати др Зоран Ђерић, селектор фестивала.

Трећег фестивалског дана, у уторак 21. септембра, у такмичарском програму биће изведене две представе: „Бамби” Позоришта за децу Крагујевац (Сцена „Јадран” Народног позоришта, 10ч) и „Гули” Галилејског мултикултурног позоришта из Израела (Дечје позориште Суботица, 12ч). У Дечјем позоришту Суботица у 9:30 ће бити отворена и изложа лутака Позоришта за децу Крагујевац, док ће Хотелу Патриа, у 17 часова бити одржана промоција 14. броја часописа за луткарску уметност НИТИ (издавач: Позоришни музеј Војводине) и Зборника радова “Позориште за децу – уметнички феномен” (књига 11, издавач: Отворени универзитет Суботица, Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, Позоришни музеј Војводине). У филмском програму ће у 17 часова на репертоару биоскопа Еуроцинема бити остварење „Моја породица и вук” у режији Адрије Гарсије.