Вести

ДШК „ОСНОВАЦ“ ВИЦЕШАМПИОН СРБИЈЕ!!

У уторак, 01. новембра 2022. године, завршено је најјаче и најважније екипно сениорско такмичење у женској конкуренцији – Прва лига Србије за шахисткиње, која се од 22. октобра играла у хотелу “Стара Планина” на Старој планини.

Дечији шаховски клуб “ОСНОВАЦ” из Ниша освојио је ДРУГО МЕСТО и титулу ВИЦЕШАМПИОНА СРБИЈЕ што је највећи успех једног нишког клуба у екипној сениорској конкуренцији у историји нишког шаха, дугој равно 90. година!

Титулу вицешампиона Србије обезбедили смо коло пре краја, а у претпоследњем 10. колу играли смо меч за титулу првака државе! Иако смо имали огромну шансу да добијемо тај меч и да се окитимо и титулом првака Србије, на нашу жалост нисмо искористили прилику која нам се указала, меч смо завршили нерешеним резултатом и на тај начин само потврдили освајање другог места.

Такмичење смо завршили са скором од 9 победа и 2 нерешена меча, а поред првопласиране екипе ШК “РАД” из Београда, једина смо екипа која није осетила горчину пораза на овом такмичењу.

Освојено друго место и титула вицешампиона државе је велики успех, поготово за један мали клуб који долази из града у коме се шах као спорт нажалост не цени и поред свих проблема са којима смо се читаве године суочавали – од драстичног смањења буџета и велике борбе за проналажење донатора и спонзора, преко некоректне одлуке Савеза да промени „правила игре“ усред такмичарске сезоне, средином јуна и дозволи повећање броја страних играча у сваком мечу – у тренутку када је велика већина клубова већ имала формиране екипе и да на тај начин драстично утиче да се неки клубови појачају у толикој мери да су „преко ноћи“ постали кандидати за највиши пласман а до тада, уз дужно поштовање, нису били виђени ни у борби за медаљу, па све до здравствених проблема који су нас задесили.

У таквим околностима огроман успех је и то што смо уопште смогли снаге и обезбедили финансије тек толико да се појавимо на такмичењу, а упркос свим наведеним недаћама имали смо шансу чак и за највиши пласман.

Овим великим успехом наставили смо континуитет одличних резултата у највишем рангу такмичења, Првој лиги Србије, у којој смо дебитовали 2019. године.
2019. година – 5. место
2020. година – 5. место
2021. година – 3. место
2022. година – 2. место

За постигнути овогодишњи резултат заслуге иду играчицама које су наступале за клуб и које су својим играма представиле наш клуб и Град Ниш на најбољи могући начин! Треба им честитати не само на одличном резултату, већ и на труду и енергији коју су уложиле јер су се бориле за боје нашег клуба до својих крајњих могућности.

Чланице вицешампионске екипе, које ће бити крупним словима уписане у историју нишког шаха, биле су:
1. ЖВМ Ињац Теодора (5 поена из 10 партија)
2. ИМ Малтсевскаyа Александра (7.5/10)
3. ЖВМ Великић Адела (8/10)
4. ЖВМ Стојановић Анђелија (4.5/6)
5. ЖВМ Бендераћ Ана (7/8)
6. ЖМК Стевановић Јелена и
7. I-кат. Павловић Андреа

Захвалност Граду Нишу на пруженој финансијској помоћи, која је ове године заиста била јако скромна и драстично мања у односу на прошлу годину. Иако свакако треба имати у виду да Град није у обавези уопште да финансира спортске клубове, све док пружа финансијску подршку клубовима из других спортова – фудбала, кошарке, рукомета, ватерпола, итд. – са пуним правом ће је очекивати и шаховски клубови. Поготово што се на прсте једне руке могу набројати суперлигашки клубови из Ниша – иначе трећег града по величини у Србији, који су у прошлој или у овој години освојили једно од прва три места у највишем рангу такмичења у држави – у екипној сениорској конкуренцији, рачунајући све спортове!

Велика, огромна, захвалност донаторима и спонзорима који су нам ове године пружили подршку и без чије финансијске помоћи апсолутно не бисмо могли да узмемо учешће на овом најелитнијем и најважнијем екипном такмичењу у држави, на којем се такмичи 12 најбољих клубова у нашој земљи.

Велико хвала што су у овим тешким временима повукли прави потез – препознали и подржали ентузијазам и напоре да остваримо своје такмичарске циљеве, а на тај начин показали и велики степен друштвене одговорности. Из тог разлога се са поносом захваљујемо компанијама – MVP Workshop, Comes DOO Beograd, Dambo Company/Nekretnine, Nistruct Niš, DualSoft Niš, HidroGeoEko inženjering и многим другим (од којих су неки инсистирали да остану анонимни), као и великом броју појединаца који су нам пружали подршку различитим износима донација.

Коначну табелу са такмичења, као и статистику играчица, можете погледати на линку: https://chess-results.com/tnr687806.aspx?lan=1
Дневне извештаје са такмичења можете, између осталог, прочитати и на линковима: https://www.alo.rs/tema/3341/sah и https://serbiachess.org/ уз традиционалну шаховску рубрику понедељком у дневном листу Политика.

Фотографије са такмичења се могу видети на линку:
https://www.flickr.com/photos/193904178@N06/albums/72177720303085484

Прво место и титулу шампиона државе потпуно заслужено освојила је одлична екипа ШК „РАД“ из Београда, док је треће место припало екипи ШК „Црвена Звезда“ из Београда.

Дечији Шаховски Клуб Основац, Ниш
Дечији шаховски клуб „ОСНОВАЦ“, Ниш

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com