Вести

„Еколошка бајка“ и „Шумско-еколошка кућа“

„Еколошка бајка“ и „Шумско-еколошка кућа“
ученика III-3 из Баранде

У одељењу III-3 се редовно већ три године одржавају тематске „Радионице-Рециклаонице“, а иначе и годинама уназад у школи. На њима моји ђаци и сви други заинтересовани ђаци из школе активно уче о значају екологије и заштити животне средине. До сада смо имали мноштво сјајних продајних изложби где смо продавали корисне и забавне предмете од рециклажног материјала. А није нам страно ни писање ауторских прича, басни и бајки на тему чисте и здраве планете Земље. „Канта Смећана“ је измишљен лик који се „родио“ прво у песми. А затим смо је заједно направили за школско двориште, а потом и за нашу учионицу. Ова Еколошка бајка је бајка о њеној сврси и намени. Кратак видео-запис је настао у жељи да деца (и одрасли) схвате чему служе канте за смеће. Јер, често пута смеће не заврши у њима него поред њих. Као и та врло важна чињеница да се сво сакупљено смеће може (и треба) искористити за производњу додатне енергије. Јер како смо почели, тешко да ће унуци мојих садашњих ђака дочекати здраву и безбедну планету Земљу. Зато ово свакодневно и константно образовање и васпитање о заштити здраве средине, преради рециклажног материјала, сакупљање секундарних сировина итд.

Следећа активност коју су ђаци заједно створили је „Шумско-еколошка кућа“. Пре прављења куће ђаци су чули овај текст и по њему је склопили.

„Ова кућа је направљена од тврдог картона. Њени зидови су пресвучени новинском хартијом. Сав намештај у кући је од рециклажног материјала. Енергију добија од ветрењача које се налазе на крову куће, и соларних панела. А када нема светла или ветра, ту је са десне стране куће сабирни контејнер у коме се одлажу отпаци из куће и који труљењем омогућавају додатну енергију домаћинству. Такође кућа је обложена маховином (зеленилом) због топлотне заштите укућана који би у њој живели. На врху куће се налази купола која има задатак да сакупља кишницу коју у специјалним резервоарима пречишћaва и припрема за даљу безбедну употребу. Отпадна вода се у близини куће одлаже у специјалном базену где трска има функцију еколошко-природног пречишћивача. То би била техничка вода намењена такође даљој употреби“.

Ментор еколошких активности у III-3 у Баранди – учитељица Нада Кљајић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com