Вести

Електронске књиге у Таблиној библиотекици

„Змај у зеленим чарапама“ и „Где ћеш пронаћи звезде“

Непрофитно удружење грађана и издавач Интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва „Табла“ – Нишки креативни студио – покренуо је још један сјајан пројекат. У питању је „Таблина библиотекица“, која ће сакупљати и објављивати у електронском облику књиге писане дечјом руком и књиге одраслих намењене деци.

Као пионири у овој библиотеци нашле су се две збирке песама. Прву је написала девојчица из Београда – Калина Павловић и носи назив „Где ћеш пронаћи звезде“. Калина је одлична ученица 6. разреда ОШ „Јосиф Панчић“ у Београду и жели да постане велика књижевница. Пише поезију и есеје, које и представља у својој првој збирци.

Друга поетска збирка је „Змај у зеленим чарапама“, књига истоимене литерарне дружине из Пећинаца, руковођене познатим и вишеструко награђиваним вероучитељем Милошем Јефтићем. Обим ове изузетне колекције дечјег стваралаштва је 286 страна, а садржај је праћен илустрацијама талентоване Маје Басић. Вероучитељ Милош Јефтић већ годинама сакупља и негује дечије стваралаштво, изузетно је поносан на овај пројекат и истиче да је срећан човек онај који „пре спавања броји децу, а не паре“. Збирка „Змај у зеленим чарапама“ превођена је на енглески, немачки, турски и белоруски језик. Убрзо ће бити објављена и белоруска верзија књиге у преводу изузетног професора Миките Супрунчука из Минска.

Нишки креативни студио је удружење грађана које се бори за бољи статус и права уметника и културних радника, негују дечију писану реч, анимирају децу и омладину, а боре се и против дискриминације ометених у развоју. Основани су 2013. године, имали су наступе широм Србије, бројне стваралачке конкурсе за децу и бројне успешне пројекте. Оснивачи и кључне фигуре у раду Табле су Срђан Живковић – Сиђа, Славиша Љубомировић – Уча и Драган Маринковић.

Да бисте читали „Змаја у зеленим чарапама“ и „Где ћеш пронаћи звезде“ посетите сајт „Таблине библиотекице“: http://fliphtml5.com/bookcase/jqidr . За више информација о раду „Нишког креативног студија“ информишите се на: https://nisski.wordpress.com/ .

мср Дајана Лазаревић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com