Вести

Фестивал науке под слоганом “НОВО ДОБА” од 4. до 6. маја на Београдском сајму

Шеснаести Фестивал науке под слоганом “Ново доба” одржаће ће се од 4. до 6. маја у свом препознатљивом формату, на Београдском сајму у Халама 3 и 3а, на више од 6.000 м2.

Овогодишњи Фестивал науке угостиће више од 800 учесника из Србије и иностранства, који ће у оквиру четири програмске целине заљубљеницима у науку представити више од 170 занимљивих научних програма. За све заинтересоване основне и средње школе у Србији отворене су пријаве за организоване посете Фестивалу.

У Зони интерактивних поставки у Хали 3, своје програме представиће 38 домаћих научних и образовних институција. Овај програмски сегмент намењен је публици свих узраста, посебно онима који желе да искусе научна достигнућа из прве руке, кроз понуђене интерактивне садржаје.

Ученици средњих школа имаће посебну прилику да се на Фестивалу науке у директном контакту упознају са начином рада високообразовних институција. Пружиће им се прилика да на лицу места виде како изгледа настава, како студенти вежбају, а пажња ће бити усмерена на усвајање конкретних и практичних знања.

Фестивал науке (фото: Оксана Тоскић)

Научно-фантастична бина у Хали 3а, доноси пред публику 21 атрактиван наступ домаћих научника и гостију из Француске, Шведске, Естоније, Чешке и Словеније. У овом шоу програму акценат је на забавној страни науке и визуалном спектаклу који оставља без даха.

У Експертинејџери зони, ове године учествује 108 тинејџера из више градова у Србији, у 11 различитих програма. Ови млади научници и својеврсни амбасадори науке представиће своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности, кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати теме из екологије, географије, астрофизике и хемије.

Мала зона, посвећена је деци узраста од 5. до 11. године и обухватиће девет поставки из Србије, Аустрије и Шведске – од програмирања за најмлађе до научне кухиње и једноставних експеримената из физике и хемије. Овим програмом фестивал подстиче децу да се већ од најранијих година заљубе у науку, развијајући радозналост и креативност кроз интересантне програме прилагођене њиховом узрасту.

Фестивал науке (фото: Оксана Тоскић)

Тема овогодишњег Фестивала науке је НОВО ДОБА које нам је убрзано дошло захваљујући светској пандемији. Фестивал овим слоганом жели да укаже на промене које су нам се догодиле током година изолације – на перцепцију света око нас, а највише науке и научних достигнућа.

Избором теме желимо да укажемо на промене које су нам се десиле током година изолације, на перцепцију света око нас, а највише на научна достигнућа која су нам помогла да тај период превазиђемо“, објашњава оснивачица фестивала Ана Петровић. „На пољу науке, на свим фронтовима, десиле су се иновације које су промениле начин на који доживљавамо свет око нас. Одрживи развој постао је приоритет човечанства, па се поставља питање да ли смо довољно спремни за нову будућност и како наука може да нам помогне у свему томе.

Фестивал науке (фото: Оксана Тоскић)

Фестивал науке поново је покренут захваљујући генералном спонзору, компанији НИС, која је уз фестивал више од 10 година. Учешћем на Фестивалу, компанија НИС подржава промоцију науке и образовања код младих, као и иновације у овој области, што између осталог представља стратешке циљеве компаније. Фестивал је подржала и ЕРСТЕ банка, традиционални спонзор манифестације као и Национална Географија као подршка Експертинејџери зоне. Међународни програм су помогли Француски Институт у Србији и Аустријски културни форум. Фестивал науке се после више од две године поново враћа на Београдски Сајам који је један од покровитеља, уз Министарство просвете.