Вести

Фестивал науке позива друштвено одговорне компаније да помогну одржавање бесплатног издања манифестације

Фестивал науке, који је отказан дан пред отварање због трагичних догађаја у београдској школи Владислав Рибникар, позива српске и иностране компаније које послују у Србији, као и истакнуте појединце, да се укључе у организацију, како би се манифестација одржала од 17. до 19. маја бесплатно за ђаке из целе Србије.

У временима кризе првенствено треба неговати емпатију, заједништво и пружити подршку најрањивијим друштвеним групама – деци, као и наставницама и образовном систему који су дубоко погођени овим трагичним догађајем. Фестивал науке видимо као сигурну луку у предстојећим данима и недељама – у коме деца, родитељи, наставници и професионалци из бројних области могу заједно разговарати о актуелним али и свим животним темама, посаветовати се са стручним лицима и учити о природи и друштву“, рекла је Ана Петровић, директорка Фестивала науке.

Фестивал науке (фото: Оксана Скенџић)

Према њеним речима, да би се Фестивал науке одржао бесплатно за све ученике и родитеље, неопходна је помоћ у виду финансијске донације која би покрила основне трошкове продукције. Пола новца је већ сакупљено, око 4 милиона динара, уз помоћ донација Београдског сајма као коорганизатора и велике подршке Фестивалу, Титан цементаре Косјерић и компанија Графикс (Grafix), Кефо (Kefo) и Трако (Traco). Кампањи су се донацијом прикључили и истакнути појединци – Алек Кавчић, Милош Биковић и академик Ненад Костић, као и многи други.

Као тим који дубоко саосећа са директним и индиректним жртвама трагедије, Фестивал науке ће заједно са стручним партнерима у току манифестације у простору Сајма организовати и бесплатну психолошку помоћ за ђаке, наставни кадар и родитеље.