Вести

ИГРЕ ПАДОБРАНОМ

Угледни час физичког и здравственог васпитања
“ИГРЕ ПАДОБРАНОМ”
(други разред)
ОШ “Бранко Миљковић” Ниш, Србија

Да су часови физичког и здравственог васпитања подједнако важни као и остали, показали смо на овом нашем угледном часу, за чију реализацију је било више повода.

Један је тај што смо још на почетку школске године добили дидактичку кутију од издавача чије смо уџбенике одабрали и у њој пронашли падобран и лоптице за који нисмо знали како се користи. Други је слабија међусобна сарадња међу ученицима и њихово несналажење када је тимски рад у питању. Трећи разлог је недовољна физичка активност ученика. Жеља да откријемо чему служи падобран, да учинимо боравак у школи занимљивијим, развијемо моторику и координацију покрета и уз све то унапредимо смисао за сарадњу и боље међусобне односе у одељењу били су пресудни.

Уз мало труда пронашли смо неколико могућности за игре падобраном. Прилагодили смо их и кренули у експериментисање и испробавање. Час смо започели вежбама обликовања, а затим наставили занимљивим играма попут “Пуцкање кокица”, “Лоптица на ролеркостеру”, “Отровне змије”, “Пријатељи под падобраном” и “Благо на дну мора”.

Прочитала сам ученицима правила игре, поделила их у групе и надгледала да ли поштују правила и исправно изводе вежбе. Они су пажљиво слушали, комуницирали са својим друговима путем физичких односно спортских активности и уживали у игри и дружењу. Поштовали су правила игре и прихватали сопствену победу и пораз у складу са “ферплејом”. На крају часа уредно смо спаковали падобран, покупили лоптице и остале помоћне реквизите и све уредно одложили.

Задовољство и осмех на лицима ученика је прави показатељ да је час успео у потпуности.

Учитељица Милица Живковић