Вести

Интеркултуралност у фокусу Форума на 29. Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица

Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе биће одржано од од 19. до 22. септембра у 19 ч у новој читаоници Градске библиотеке у Суботици, у оквиру 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. Руководилац форума је др Маријана Прпа Финк, а овогодишња тема форума је “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”.

Током четири дана трајања Форума, биће заступљене четири подтеме: “Језик и сценски језик” која ће бити обрађена првог дана, “Ванвремено и савремено у позоришту за децу и младе” (2. дан) “Позориште за децу и младе и образовање” (3. дан) и “Терапијски контекст позоришта за децу и младе” последњег дана.

Маријана Прпа Финк (фото: приватна архива)

Маријана Прпа Финк, руководилац Форума, о овогодишњем програму је рекла: “Интеркултуралност као племенита мисија повезивања различитих култура је од велике важности за квалитетан развој заједнице. Врлине које деца стичу упознавањем својих могућности у односу на друге су суштински важне за период одрастања. Стога, позориште је место нових сазнања и искустава која у кратком времену колико траје представа, постају за децу незаборавна. У позоришту се срећу са различитим темама, писцима, глумцима, луткама… и непосредно учествују својим спонтаним реакцијама. Такође, представе често бивају игране на фестивалима и изван матичног говорног подручја и деца се срећу са темама и језицима који нису део њихове средине, али у тим представама деца као публика непосредно учествују, разумеју и прихватају различитост”.

12. форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе (фото: Отворени универзитет)

На форуму ће се окупити учесници и учеснице из 12 земаља: Маријана Петровић, Сава Анђелковић, Јован Царан, Јелена Шакотић, Урош Младеновић, Нина Илић, Александра Јелић, Милан Мађарев, Јелена Палигорић, Милица Шећеров, Роберт Молнар (Србија), Лука Кецман (БиХ, Република Српска), Зденка Ђерђ (Хрватска), Јелена Цветко Ситар и Игор Цветко (Словенија), Сандрин Граталоуп (Француска), Ева Томашевска (Eva Tomaszewska) (Пољска), Вивиане Југуеро (Бразил/Норвешка), Гуннар Хорн (Норвешка), Ана Мирианашвили (Ana Mirianashvili) (Грузија), Ди Ванг (Di Wang) (Кина), Марyам Каземи и Поупак Азимпоур Табризи (Иран), Ракел МакБин (Rachael MacBean) и МД Калид (MD Khalid) (Индија).

Овогодишње, 29. издање Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, одржава се од 18. до 23. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица. У главном програму наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, биће уручене глумици Маријани Петровић и Виктору Шрајману – руском и израелском позоришном редитељу, глумцу, педагогу, критичару, и једном од водећих стручњака у области позоришта лутака.