Вести

Јован Царан и Људмила Константинова Хенсе добитници Награде за животно дело „Мали Принц”

Међународни фестивал позоришта за децу, чије се 28. издање одржава од 19. до 24. септембра 2021. у организацији Отвореног универзитета Суботица, доделиће Награду за животно дело „Мали принц” редитељу и глумцу Јовану Царану, и креаторки лутака, костима и сценографије Људмили Константиновој Хенсе из Казахстана, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу припала је редитељу Драгославу Тодоровићу.

Јован Царан

Јован Царан је рођен 1951. у Зрењанину. У Зрењанинском луткарском позоришту радио је као глумац-луткар од 1974. Играо је у готово свим представама Луткарског позоришта. Има и тридесетак награда са разних фестивала – за глуму, дизајн лутака, сценографију, режију, луткарски текст, итд.

До сада је режирао око педесет представа, од тога у зрењанинском луткарском позоришту следеће: „Кутијица бајкалица“, „Луткарска вртешка“, „Мала продавница чуда“, „Биберче“, „Успавана лепотица“, „Чизме луталице“, „Чаробни сточић“, „Храбри коњић“, „Тигрић Тика“, „Ко се боји смећа још“, „Тврдоглаво јаје“, „Смехурићи“, „Бакина фотеља за далека путовања“, „Трчи трчи Трчуљак“, „Пећа и вук“, „Гускалица“, „Приче птице лажљивице“, „Лутак неваљалко“, „Побратим ветра“, „Дивљождер“, и друге. У кикиндском Позоришту режирао је десетак представа: „Лоптица Скочица“, „Сточићу постави се“, „Ружно Паче“, „Биберче“, „Роботи с’ Кобола“, „Ноћни свирачи“, „Весели цирцус“, „Пук“, „Ивица и Марица“, „Три Прасета“, „Тигрић Пећа“, „Пинокио“, „Чаробне маказе“, итд.
Водио је драмски студио из кога је потекла млада генерација глумаца луткара. До пензионисања је уређивао и одржавао о сопственом трошку интернет сајт „ДНК Луткарства” који је садржавао базу готово свих текстова о луткарству на нашем језику. Сада пише нове текстове за луткарске представе а и за часописе посвећене луткарству. Припрема речник луткарства. Популарише луткарску уметност кроз разне радионице. У припреми је и књига о митским бићима из луткарског света. Израђује и конструише лутке у сопственој радионици.

Људмила Константинова Хенсе

Људмила Константинова Хенсе креаторка је лутака, костима и сценографије из Казахстана (рођена 1965. године у Ханкавану у Јерменији). Школовала се у граду Кустанај у Казахстану а потом у Чељабинску у Русији. Дипломирала је графички дизајн са одличним оценама. Радила је као реквизитер у Позоришту лутака Костанај пре него што је дипломирала на Државном позоришно-уметничком институту у Алма-Ати, 1992. године, на Факултету за позоришну и декоративну уметност, специјализујући се као уметник-вајар луткарског позоришта, уметник-сценски технолог. Током студија направила је ауторску луткарску представу за дечији програм на регионалној телевизији.

После дипломирања, до одласка у Немачку, радила је као главни уметник Руског драмског и луткарског позоришта у граду Костанају (Казахстан), истовремено постављајући представе у више руских градова, као сценограф и креатор лутака. Радила је луткарске представе у Русији, Пољској, Немачкој, Србији и Црној Гори. Њене представе учествовале су на многим фестивалима луткарских позоришта широм Европе. Тренутно живи у Минхену.

Драгослав Тодоровић је рођен 3. новембра 1948. године у Паризу. Дипломирао је позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду 1979. године у класи професорке Борјане Продановић. Док је, као млад, живео у Хамбургу, учио је глуму и пантомиму и играо у позориштима и кабареима.

Драгослав Тодоровић

Урадио је велики број драмских и луткарских представа. Учествовао је на многим фестивалима у земљи и иностранству, освојио шест Гранд Приx награда и дванаест награда за режију. Живео је пет година у Торонту. Бавио се режијом и предавао глуму. Поред редитељског посла, предавао је предмет Луткарство на Факултету примењених уметности у Београду, на одсецима сценографија и сценски костим.

Његове најзначајније драмске представе су „Ивица и Марица“ (Дјечје позориште Републике Српске), „Похвала Снегу“ (Новосадски нови театар), „Професионалац“ (The Robert Gill Theatre Toronto), „Путујуће позориште Шопаловић“ (The Equity Showcase Theatre Toronto) „Мрешћење шарана“ (Позориште „Зоран Радмиловић“ Зајечар), итд. Међу луткарским представама у којима је учествовао су „Вук који је испао из књиге“ (Позориште лутака Ниш), „Тоби“ (Театар за деца и младинци Скопје), „Џејмс и џиновска бресква“ (Дјечје казалиште Бранка Михаљевића Осијек) „Црвенкапа“ (Позориште младих Нови Сад), „Ивица и Марица“ (Народно Позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин) и многе друге.

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, Фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији.

За 28. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици пријављено је 130 представа из 31 земље света: од Индије, Индонезије, Израела, Ирана, Кине, Бразила, Мексика, преко Немачке, Мађарске, Чешке, Русије, Пољске, Италије, Летоније, Естоније, Аустрије, Белгије, Португала, Украјине, Француске, Аустрије, Бугарске, Румуније, до Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Србије, итд. У питању су луткарске и драмске представе, од традиционалних техника и тема, до савремених и актуелних, од класичне књижевности за децу и народних митова до свакодневних проблема са којима се сада сусрећемо. Доминирају мале представе лимитиране финансијским могућностима и прилагодљиве условима сценског извођења. Све више је представа без текста, ослоњених искључиво на светлосно-звучне ефекте, сценски покрет, анимацију лутака и њихов универзални језик геста и покрета.

Прошле године су награде “Мали принц” додељене драматургу и редитељу Владимиру Андрићу и бугарском редитељу Славчу Маленову, док је постхумна награда за живот посвећен стваралаштву за децу припала глумцу и редитељу Зорану Лозанчићу. Међу добитницима награде, коју Фестивал додељује од 2000. године, између осталих су били и Бранка Веселиновић (2019), Зоран Христић (2016), Миња Субота (2015), Тимоти Џон Бајфорд (2014), Бранко Милићевић Коцкица (2007), Љубивоје Ршумовић (2006), и многи други угледни ствараоци за децу.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com