Вести

Кутија љубави путује у Тетово

Попут „шљивиног цвета у вази од злата“ наш српски језик у Републици Северној Македонији живи и цвета кроз манифестацију „Пишемо и стварамо на српском језику“.

Ово је посебна песничка манифестација која окупља децу која говоре и стварају на српском језику, a манифестацију већ 7 година организује Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова. Циљ манифестације је очување српског језика и културног и националног идентитета код младих који пишу и стварају на језику својих дедова.

Ове године манифестација „Пишемо и стварамо на српском језику“ прерасла је у пројекат који је одобрен на Конкурсу за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству за 2019. годину Министарства културе и информисања Републике Србије. Тема овогодишње манифестације је „Љубав“. Та љубав живи не само у песмама учесника, већ и у књигама које су за њих прикупили ученици Основне школе „Бранко Миљковић“ из Ниша, Чланови Књижевног клуба „Ватра и живот“ са својом библиотекарком Драганом.

Драгана Пешић Главањевић, званично најбољи библиотекар Србије, носилац најпрестижнијег признања за школске библиотекаре Србије „Мина Караџић“ покренула је акцију прикупљања књига за учеснике манифестације и сакупила преко стотину књига.

На манифестацији се свим учесницима поклањају књига на српском језику. Ове године је пријављено 35 учесника, a жеља библиотекарке и њених ученика је да сваки учесник добије по три књиге. На вест о овој акцији први је са књигама дошао директор интернет часописа „Табла“ господин Драган Г. Маринковић који је донео 35 књига, збирке песама„Таблини песници“. За сваког учесника по једна збирка. Своје књиге даривале су песникиња Гордана Јовић и књижевнице Вера Цветановић и Милијана Јовановић.

Драган Маринковић и Драгана Пешић Главашевић

У акцији је прикупљемо преко стотину књига које су ученици петог разреда спаковали на часу грађанског васпитања, учећи на најбољи начин како се постаје користан грађанин и сусретљив друг. Захваљујући Бојану Ђорђевићу књиге су транспортоване у Дољевац, одакле ће их у Тетово однети наставник српског језика и познати писац за децу Власта Ценић.

За ову сарадњу, која је тек почела, најзаслужнија је председница Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова Соња Трајковић Андонов.

Наша кутија љубави путује у Тетово, а ми проширујемо нашу акцији. Сада сакупљамо књиге за библиотеке једине три школе у Македонији у којима се учи на српском језику.

Драгана Пешић Главашевић, библиотекар

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com