Вести

Лана Милутиновић трећа на међународном еко-конкурсу

Лана Милутиновић, ученица првог разреда врањске ОШ „Светозар Марковић“, освојила је треће место на међународном еко-конкурсу.

Конкурс за најбољи цртеж или песму/есеј на тему “Природа – наш заједнички дом” расписали су Удружење Плант из Ниша, као партнер из Србије и Дирекција парка природе Витоша из Софије, као партнер из Бугарске.

Пројекат суфинансира Европска унија кроз IPA Cross Interreg: IPA Bugarska – Srbija 2014 – 2021, а награде за ђаке који су најуспешније одговорили на задату тему обезбедили су партнери из Бугарске.

Циљ овог такмичења је јачање свести о томе да смо део природе и о важности њеног очувања. Деци је омогућено да кроз своје радове широј јавности пренесу поруке о значају образовања младих као будућих лидера који ће доносити одлуке о питањима животне средине.

Како организатори извештавају, на конкурс је пристигло 533 рада ученика из Србије и 227 радова ученика из Бугарске, а стручни жири је изабрао најбоље међу њима.

Лана је тему обрадила кроз стрип, јер је стрип веома моћан и погодан медиј за изражавање мисли и осећања. Познато је да се садржаји брже усвајају и дуже памте ако деца (и одрасли) пажљиво слушају, али истовремено и гледају оно о чему им говоримо. Стрип баш то омогућава – да се кроз спој текста и цртежа директно саопште важне животне поруке и да остану урезане у свести читача. Мени као ментору су најдражи резултати које моји ученици остваре ван Врања, на републичким и међународним такмичењима. Успех је већи ако је постигнут тамо где је конкуренција јака, а критеријуми строги. Увек поносно истичем да су моји ученици досад освојили бројна прва места управо на републичким и међународним надметањима. Кроз сва та постигнућа широком аудиторијуму предочавам свој рад, рад мојих ђака, али уједно промовишем и младе интелектуалне снаге на које Врање и Србија у будућности могу да рачунају – за „Таблу“ каже Ланин учитељ и ментор Миомир МиДеј Дејановић.

Подсећамо да су Лана Милутиновић и њене другарице из одељења – Емилија Димић и Лара Трајковић – на недавно одржаној Балканској смотри младих стрип-аутора добиле Захвалнице за развој и популаризацију балканског стрипа, а њихови стрипови су изложени међу радовима аутора из целог света.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com