Вести

Љиљана Лазаревић и Ђура Пађан кандидати за Јидан награду 2021. године

Два Најбоља едукатора Србије боре се за престижну светску награду Јидан (Yidan Prize) у износу од 3,9 милиона долара

Јидан фондација је основана 2016. године на иницијативу једног од најпознатијих кинеских интернет предузетника и филантропа Др Чарлса Чен Јидана. Циљ Јидан фондације је да кроз ову награду подржи образовање и да на тај начин допринесе позитивним променама у друштву.

Јидан награда се додељује сваке године у 2 области – истраживању у образовању и развоју у образовању. Област истраживање образовања подразумева спровођење научног истраживања са јасним циљем, док се област развој образовања односи на пројекте и програме који су едукативне природе. Поред тога, разлике у ове две области се виде и у пријављивању: у области истраживања образовања, потребно је да наставници имају научне чланке из области истраживања са којима желе да се пријаве, док за развој образовања то није потребно, већ је значајан детаљан опис пројекта или програма образовања који спроводе. За обе пријаве је потребно доставити најмање 2 препоруке и снимити видео до 2 минута у којима кандидати треба да представе пројекат који пријављују за такмичење.

Јидан награда се додељује једном годишње и поред новчаног дела у износу од 3,9 милиона долара, лауреати добијају златну медаљу и сертификат.

Удружење „Живојин Мишић“ је национални партнер Јидан фондације од 2018. године, што значи да је пројекат „Најбољи едукатори Србије“ постао преквалификација за учешће на овом такмичењу. Ове године наши кандидати су Љиљана Лазаревић, учитељица у ОШ „Михаило Петровић Алас“ из Београда и Ђура Пађан, наставник техничког и информатичког образовања у ОШ „Владислав Рибникар“ из Београда.
Љиљана Лазаревић и Ђура Пађан, проглашени су за Најбоље едукаторе Србије 2019. године и овогодишњи су кандидати за Јидан награду у области развоја образовања.

По чему се Љиљана и Ђура посебно истичу?

Љиљана Лазаревић
Љиљана Лазаревић је учитељица у ОШ „Михаило Петровић Алас“ у Београду
Љиљана Лазаревић је изузетна учитељица која је иницијатор, аутор или је учествовала у преко 20 националних и међународних пројеката. Током рада на пројектима помера границе и својим идејама доприноси одрживости пројеката.
Њена учионица је позната под називом „Учионица без зидова“ јер руши стереотипе класичне наставе. У једном школском дану ученик је у сваком тренутку активан члан наставе. Води се мишљу да децу не треба да ограничавамо својим знањем, па су њене активности усмерене ка развоју предузетничког, креативног и критичког мишљења, а у циљу развоја дечјег активизма.
Залаже се за побољшање положаја даровитих ученика у нашој земљи.
Последњих 6 година се активно залаже за реализацију учионице без зидова (Outdoor Classroom), кроз које ученици бавећи се планинарењем, уче и стичу најзначајније вештине за даљи самосталан живот и развијају свест о очувању животне средине.
Кроз пројекте се бави превенцијом болести зависности и раних и принудних дечјих бракова.
Тренутно ради на реализацији Пилот пројекта „Учионица какву желим“, чији је идејни творац. Овај пројекат се квалификовао да буде номинован за Јидан награду, јер има потенцијал, да путем платформе, пробије географске границе, да укључи децу и наставнике целог света. Основни задатак овог програма је развој предузетничких вештина, неговање активизма и солидарности, развијање креативних потенцијала, упознавање са краудфандинг начином прикупљања средстава, а све у циљу филантропије и стварања хуманих и бољих услова у окружењу у којем деца живе и образују се. Сматра да су управо такви људи потребни овом друштву.
Поборница је целоживотног учења и добитница бројних захвалница, признања и награда. Љиљана је препознала од стране међународне организације Уједињених нација у Србији УН Жене као једна од 10 жена лидера које су допринеле побољшању друштва током пандемије. Такође, добила је захвалницу од Учитељског савеза Србије за снимање ТВ часова и допринос образовању током пандемије. Носилац је титуле Најбољи едукатор Србије од 2019. године.

Ђура Пађан
Наставник техничког и информатичког образовања у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду
Ђура Пађан од самог почетка рада уочава могућности за побољшање и у том циљу прави унапређења наставног процеса предмета који предаје. Направио је значајан број дидактичних средстава који представљају ауторске радове. Ту спадају модели управљани рачунаром, конструктоски комплет за осми разред на принципу протоборда са методичким вежбама и својеврсна управљачка јединица која се програмира у програмском језику Ц++.
Истиче и комуникативне вештине неопходне за успешан позив наставника, а то су активно слушање и рефлектовање као и вештина сагледавања проблема очима ученика. Мото у раду му је латинска пословица “Добро подучава ко добро разликује ствари”.
Највећа достигнућа су му освојене награде на конкурсима дигитални час – две друге награде, једна трећа награда и специјална награда за иновативност. Освојена награда за најбољег едукатора Србије 2019. године. Квалитетан наставни процес који резултује бројним успесима ученика на такмичењима. Успешно примењује методу акцелерације у раду са даровитим ученицима као и рад у билингвалном одељењу на француском језику што представља његову својеврсну личну карту. Свој успех темељи на уверењу да су могућности деце велике.
Пројекат којим наставник Ђура Пађан аплицира представља иницијативу да се иновира наставни процес кроз примену информационих технологија. Идеја је да се уврсти програмирање у све аспекте примене информационих технологија и да се постигне међупредметна корелација. Подршка ће бити пружена ученицима кроз прилику да се испоље у креативном раду. Циљ је да се овим пројектом ученицима приближи школа и школско градиво на начин који је њима интересантан.
То ће се остварити тако што ће бити набављена наставна средства у виду роботских комплета Абиликс Ц1-С. Абиликс Ц1-С роботски комплет омогућава прављење и програмирање техничких система управљања у програмском језику Ц и развија код деце фину моторику. Осим предвиђених вежби ученици ће имати прилику да реализују и сопствене идеје.

Избор овогодишњих лауреата биће у септембру и до тада навијамо за представнике наше земље на овом престижном светском такмичењу, Љиљану Лазаревић и Ђуру Пађана!
Ко су прошлогодишњи лауреати, и више о самом такмичењу, можете погледати овде.

Удружење “Живојин Мишић”