Вести

Магијом до Финске

Велики успех учитељица Јелене Бабић (ОШ „М. Р. Мирко“) и Љиљане Соколовић (ОШ „Н. С. Татко“) из Прокупља. Пројектом „Магична јабука“ магијом у Финску на Еврпоски фестивал!

Учитељице Јелена Бабић и Љиљана Соколовић постигле су велики успех на другом по реду националном фестивалу „Наука на Сцени Србијe“ (Science on Stage Srbija), који је реализован у Београду у суботу, 23. септембра, под слоганом „СТЕ(А)М образовање за (н)ово доба”.

Љиљана Соколовић и Јелена Бабић

Фестивал „Наука на Сцени Србијe” и Институт за модерно образовање позвали су претходно све васпитаче, учитеље и наставнике основних и средњих школа који имају оригиналне идеје за преношење знања из научних предмета да се одазову на конкурс како би био изабран најбољи пројекат који ће Србију представљати на 13. Европском фестивалу „Наука на Сцени” 2024. године у Финској.

Пријављено је 55 пројеката из целе Србије од којих је потом 20 одабрано за такмичење. Међу одабраним радовима нашао се и онај чије су ауторке учитељице Бабић и Соколовић. Управо тај рад је на крају и победио.

Пројекат носи назив „Магична јабука”, а наше Прокупчанке ће са тим радом летети у Финску идуће године.

– У оквиру пројекта учитељице су плод и појам јабуке имплементирале у све наставне предмете. Приоритет су били „СТЕ(А)М“ предмети, али су у оквиру тога подржани и остали предмети разредне наставе. На пример експерименти који су рађени били су: Вулкан јабука, Семена која плешу, Шта се крије унутар јабуке и др, затим симбол јабуке у народној и уметничкој књижевности; јабука у математици и много тога.

Оно што је било значајно је да је пројекат одржив, економичан и што је важно не загађује животну средину.

Мало је рећи да смо презадовољне, јер су наш труд и рад запажени и награђени на прави начин. Искрено нисмо очекивале, али наш рад је препознат. Велику захвалност дугујемо нашој Општини Прокупље и Већнику за просвету и образовање наше Општине Небојиши Раденковићу за свестрану помоћ и подршку – рекла је учитељица Бабић.

На фестивалу „Наука на Сцени” у Финској биће представљено још неколико пројеката из праксе наставника, а међу њима ће бити и три пројекта наставника из Србије: „Физика као бајка”, „Баци светлост на физику” и „Генетика голуба”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com