Вести

Мали космонаути из Колмара и Стразбура

Протеклих година дружили смо се са нашим омиљеним писцем српске савремене дечије књижевности Јасминком Петровић и њеном јунакињом Тамаром од које смо научили не само да је читање важно, већ да се од њега расте. Управо тако и гласи наслов чувене књиге „Од читања се расте”, која на духовит и интелигентан начин мотивише децу да истрају у савладавању читања које им отвара читав један фантастични и бескрајни свет у којем ће моћи да живе безброј живота. Захваљујући овим сјајно написаним дијалозима, деца у Стразбуру су кроз глуму, на сцени, течно савладала ћирилицу.

Сандра Ђоковић, Неда Пејовић, Лука Стошић, Лана Мишић у Колмару (Француска)

Ове школске године Јасминка Петровић нас је освојила својом новом књигом „100 лица столица”. Како се ове године слави 60 година од када је Јуриј Гагарин полетео у свемир, ми смо одлучили да најпре седнемо на „Столице за космос” и да се лансирамо право у свемир. Будући да јако волимо глуму и сцену, направили смо кратке сценске приказе ове приче у којој су дечак Јуриј Гагарин и девојчица Марина Терешкова први пут заједно полетели у свемир. Није било тешко поставити ову причу на сцену. Школске столице постале су специјалне космонаутске столице, деца су израдила кациге, а фантастични дијалози Јасминке Петровић лако су подстакли дечију машту и брзо су се наше учионице у Стразбуру и Колмару претвориле у свемир. Како слике говоре више од речи, атмосферу са ових часова најбоље ће вам дочарати фантастични дечији цртежи, као и видео записи.

Ово је тек прва столица на коју смо сели, очекује нас још 99 столица које нам је Јасминка Петровић измаштала у својој новој књизи.

Текст написала и часове реализовала Наташа Радојевић, наставник допунске наставе на српском језику у Стразбуру и Колмару