Вести

Маријана Петровић и Виктор Шрајман добитници Награде за животно дело „Мали Принц”

Међународни фестивал позоришта за децу, чије се 29. издање одржава од 18. до 23. септембра 2022. у организацији Отвореног универзитета Суботица, доделиће Награду за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, глумици и редитељки Маријани Петровић и Виктору Шрајману – руском и израелском позоришном редитељу, глумцу, педагогу, критичару, и једном од водећих стручњака у области позоришта лутака. Награда „Мали принц“ додељује се облику уметничке скулптуре истакнутог црногорског вајара Мије Мијушковића.

Маријана Петровић (Београд, 1957.) је дипломирала на Филолошком факултету у Београду, (југословенске књижевности и српскохрватски језик), а магистрирала на Факултету драмских уметности, на одсеку за театрологију. Од 1978. је у сталном ангажману као глумица у Малом позоришту “Душко Радовић“ у Београду, а бави се и режијом. Добитница је многих глумачких награда: Бијенала југословенског луткарства у Бугојну, Југословенског фестивала за дјецу Котор, Сусрета позоришта лутака Србије, Милена Начић, Божидар Валтровић…

Маријана Петровић (фото: приватна архива)

Као професор, предавала је у средњој балетској школи „Лујо Давичо“ – организацију сценско-музичких делатности. Осмислила је семинар намењен учитељима, педагозима и психолозима, у организацији Министарства просвете и спорта Републике Србије 2001. при Учитељском факултету у Београду, на тему Луткарство у основној школи, и у оквиру њега одржала предавања и вежбе. У оквиру пројекта Центра за позоришна истраживања АпсАрт намењеног едукацији студената ФАСПЕР-а, реализовала је 2011. радионице на тему: Употреба лутке у терапеутске сврхе. Реализовала ауторске пројекте за децу као сарадник у Школигрици (Центар за културу Стари Град); Дечјем културном центру Београд (луткарске игрице у оквиру радионице за бебе до 3 године, сарађивала са Центром за музејску дидактику као глумац и аутор). Приредила је монографију Мало позориште „Душко Радовић“ – 70 година разноликости (Мало позориште „Душко Радовић“, 2019.). Чланица је Асситеј-а и Цедеум-а.

Виктор Љвович Шрајман (1945, Харков) је руски и израелски позоришни редитељ, глумац, педагог, критичар, један од водећих домаћих стручњака у области позоришта лутака. Оснивач је и први главни редитељ Магнитогорског позоришта лутака и глумаца „Буратино“. Од 2012. до 2018. године је био главни редитељ Државног позоришта за младе гледаоце Нижњег Новгорода. Председавајући је Стручног већа награде која носи име заслужног уметника РСФСР-а, професора М. М. Корољева, потпредседник Међународног фестивала КУКАРТ, члан жирија најзначајније националне позоришне награде „Златна маска“, члан Комисије за позориште лутака СТД РФ.

Виктор Шрајман (фото: приватна архива)

Учествовао је у раду међународних позоришних пројеката (конгреси, конференције, фестивали) као представник СССР-а у САД-у, Француској, Јапану, Италији, Норвешкој, Монголији, Пољској. Руководилац је међурегионалног семинара за глумце позоришта лутака, руководилац сверуске лабораторије редитеља позоришта лутака (Савез позоришних радника Руске Федерације).

Режирао више од 60 представа широм Русије, у Пољској и Израелу и освојио мноштво награда. Играо је у четири руска филма, као и у четири филма у Израелу. Био у жиријима многих међународних луткарских фестивала. Аутор је две књиге: Професија – глумац (1997) и Анализа комада (2004).

Прошле године су награде “Мали принц” додељене редитељу и глумцу Јовану Царану, и креаторки лутака, костима и сценографије Људмили Константиновој Хенсе из Казахстана. Постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу припала је редитељу Драгославу Тодоровићу. Међу добитницима награде, коју Фестивал додељује од 2000. године, између осталих су били и Бранка Веселиновић (2019), Зоран Христић (2016), Миња Субота (2015), Тимоти Џон Бајфорд (2014), Бранко Милићевић Коцкица (2007), Љубивоје Ршумовић (2006), и многи други угледни ствараоци за децу.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com