Вести

Међународна награда за ученика Јована Трајковића из Врања

Јован Трајковић, ученик 3/2 ОШ “Светозар Марковић” у Врању, освојио је специјалну награду за стрип на међународном конкурсу “Чува нас и води рука, Караџића Вука”.

Конкурс је расписало Удружење “Чувари детињства” из Ниша, с циљем да се деца мотивишу да на стваралачки начин покажу своју љубав према домовини, као и знање које имају о српским знаменитим личностима, српским обичајима, традицији, народној ношњи, као и о природним богатствима Србије и бројним значајним споменицима културе, црквама, манастирима…

Деци је пружена прилика да своје идеје преточе у уметничка дела и да кроз њих промовишу српску земљу, народ, језик и културу.

Организатори истичу да је на конкурс стигло неколико стотина ликовних радова из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Румуније и да је жири имао тежак задатак да одабере најбоље.

Посебно нас радују успеси на међународним надметањима, јер су на њима критеријуми строги, а конкуренција је јака. Јован је о традиционалним српским обичајима проговорио кроз стрип. Још једном смо показали да је стрип веома погодан за обраду најразноврснијих тема и да он читаоцима омогућава да на брз и занимљив начин дођу до неких нових и корисних сазнања. Задовољство нам је што смо и ми допринели да се за Врање чује и у међународним оквирима”, за „Таблу“ каже Миомир МиДеј Дејановић, Јованов учитељ и ментор.

Јован је за постигнути успех на овом међународном конкурсу, поред дипломе добио и медаљу, која га је највише обрадовала, а његов учитељ Миомир Дејановић је добио похвалу за менторство и очување српског културног идентитета.

Подсећамо да је ученик Јован Трајковић и раније бележио успехе на надметањима у цртању. Освојио је треће место на републичком ликовном конкурсу “Србија, доживи!”, који је расписао Дечји културни центар у Београду, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије.

За ликовне радове у оквиру међународног пројекта “Реците гласно, нека чују људи какве могућности Свемир нуди”, Јован је добио захвалницу од Организације Оаза знања у Подгорици.

Такође, захвалницу је добио и на 24. Балканској смотри младих стрип-аутора.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com