Вести

МОСТ ОД РЕЧИ

У Основној школи „Бранко Миљковић“ у Нишу Европски дан језика, 26. септембар, реализован је заједничком активношћу библиотекарке школе Драгане Пешић Главашевић и Стручног већа за стране језике.

Програм су отвориле ученице шестог разреда казивајући песму на француском језику „Полиглота“ коју је наставница француског језика Биљана Ракић за ову прилику превела.

У даљем току програма ученици су показали своје познавање енглеског и немачког језика.

Ученици 8. разреда говорили су о језику на енглеском предвођени наставницом Данијелом Станковић, а ученици 7. разреда са наставником Бојаном Кумићем казивали су избор поезије на енглеском језику о књизи и њеном значају.

Ученик шестог разреда са својом наставницом енглеског језика Драганом Обрадовић прочитао је одломак из романа на енглеском, и свој прозни рад који је сам написао инспирисан прочитаном књигом показујући на најбољи начин повезаност библиотеке, наставе и стваралаштва.

Ученице 8. разреда, драмски приказ на немачком језику

Ученице 8. разреда са наставницом Миљаном Ђокић извеле су драмски приказ на немачком језику сместивши радњу у сценски импровизованој библиотеци.

У овој школи већ пет година, залагањем библиотекарке Драгане Пешић Главашевић, на Европски дан језика ученици казују песме писане дијалектом, јер како она каже: „Да би били део Европе мора се и наш матерњи језик наћи на европској карти језика“.

Вера Цветановић

Ове године њен гост програма била је песникиња Вера Цветановић која је представила своју најновију збирку песама „Ко ми две очи тека је било“ писану на дијалекту – лужничком варијантом призренско тимочког говорног басена.

Песме на дијалекту из ове збирке казивали су ученици 4. разреда

Песникиња је ученицима казивала о значају дијалекта, али и потреби да се уче и знају страни језици.

Песникиња Вера Цветановић је истакла: „Негујемо дијалекат као корен и потку, као израз и одјек мелодије стандардног књижевног језика, како у нашем тако и у свим језицима Европе. Проповедати и певати на дијалекту је посебна грана уметности и својеврстан уметнички чин“.

Песникиња је Школској библиотеци поклонила три књиге своје најновије збирке.

Програму су присуствовале и наставнице српског језика и књижевности Ивана Вукадиновић и Јелена Станковић.

Организатори програма и гости

Овим програмом наставници страних језика и библиотекарка школе изградили су речима мост између Ниша, Бабушнице, Лондона, Париза и Берлина славећи језике који су различити, али спојени припадношћу истој породици језика.

Драгана Пешић Главашевић, библиотекарка
Бојан Кумић, наставник енглеског језика

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com