Вести

Награде 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

“Пепељуга” италијанског позоришта Закес најбоља представа 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У петак, 23. септембра, свечаном церемонијом затварања и проглашењем добитника награда у Дечјем позоришту Суботица, затворен је 29. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица.

Жири у саставу Маријана Петровић (Србија) – председник, Клиодна Нунан (Ирска) и Виктор Љвович Шрајман (Израел, Русија), Гран При Фестивала за најбољу представу у целини доделио је представи „Пепељуга“ у режији Луане Грамегна, италијанског Позоришта Закес.

Представа “Пепељуга” (фото: Дамир Вујковић)

Клиодна Нунан је у име жирија прочитала образложење награде: “Маштовита снажна представа са тачним редитељским решењима. Све компоненте представе: игра глумаца, кореографија, музика, сценографија, лутке, светло су испреплетани, надопуњују се. Усаглашени су, јединствени, потчињени редитељској замисли. Представа је чврсто јединство свих сценских компонената – хармонија синергије. Дисциплина, уметност анимације, пластика тела, концентрација и глума извођача створили су снажну сценску магију која потреса”.

Специјална награда за оригиналност и фантазију додељена је представи Тамаре Кучиновић – „Вук са мирисом бобица“ Дјечијег позоришта Републике Српске.

Представа “Вук са мирисом Бобица” (фото: Дамир Вујковић)

Ово дело бави се страховима многих младих људи који ступају у свет одраслих. Била би права срећа кад бисмо сви добили онолико бриге, стрпљења и подршке колико је главни лик добио од чопора. Јаке метафоре о животу, изолованости, патњи и депресији, за које је решење брига за људе, су у овој представи изврсне”, стоји у образложењу жирија које је прочитала Нунан.

Тамара Кучиновић се захвалила на награди и рекла: “Ужасно је важно да младима кренемо врло гласно говорити о животу, са апсолутно свим његовим бојама – и тамним и свјетлим, и да се не бојимо тога јер дјеца су тога гладна”.

Добитници фестивалских награда (фото: Дамир Вујковић)

Награда за најбољу режију додељена је Луани Грамегна, за режију представе „Пепељуга“ у извођењу Позоришта Закес из Италије.

За најбољу сценографију награђена је Иса Сото, за представу „Нове ципеле“ позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније.

Мариане Бертхаулт награђена је за најбољу оригиналну музику у француској представи “SCОООООTCH!”.

Награда за најбоље естетско и технолошко решење лутака додељена је Иси Сото за предству „Нове ципеле“ шпанског позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човек.

Пет равноправних награда за глумачко/аниматорско мајсторство додељују се: представи „Пепељуга“ Позоришта Закес из Италије – Гианлуца Габриеле, Амалиа Руоццо и Енрица Зампетти за тимски рад; Представи „Принцеза Ружа и зачарани орао“ Позоришне куће Тик Так Нто из Грчке – Аргиро Тамвакоу, Атина Велимвасаки, Крис Капенис за тимски рад; представи „Прича о метли“ у извођењу Бон Пуппет позоришта из Индонезије – Рианти Висни Сетyорини Путри (Riyanti Wisnu Setyorini Putri), Мохаммад Фаррас Тогу Симањунтак, Реискy Монита за тимски рад; Тиан Гомбау за улогу у представи „Нове ципеле“ позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније; Сзиларди Задори (Szilárdu Zádori) за улогу у представи „Сан виле Мол“ Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске.

Представа “Девојчица са шибицама” (фото: Дамир Вујковић)

Млади жири 29. Међународног фестивала позоришта за децу у саставу: Ника Визин, Нађа Берецки, Ива Францишковић, Мила Попов и Реља Миковић, доделио је награду за најбољу представу остварењу “Девојчица са шибицама” у режији Соње Петровић у извођењу Позоришта младих Нови Сад, Фестивала еколошког позоришта за децу и младе и Удружења “Слобода нема цену”.

Ову представу изабрали смо као најбољу првенствено због теме која је несвакидашња у позоришним представама, а сматрамо да је неопходно разговарати о њој са млађом публиком. Представа је допрла до нас, изазвала јаке емоције и држала пажњу до самог краја”, стоји у образложењу Младог жирија.

У име Позоришта младих, награду су примили глумци у представи Кристина Савков и Данило Миловановић, који се обратио присутнима речима: “Нама ова награда изузетно значи, поготово што долази од оних за које је ова представа прављена, а то су деца. Њима не треба да показујемо свет као једну шарену лажу. Важно је да деца кроз представу могу да развију емпатију и да науче нешто ново о људима који су другачији, а можда и нису, него су баш исти као они”.

Млади жири похвалио је и представу “Пепељуга” у режији Луане Грамегне у извођењу Позоришта Закес из Италије, “због врхунске сценографије која нам помаже да доживимо представу”.

У петак је, на Сцени „Јадран” Народног позоришта, одиграна последња представа у такмичарском програму фестивала, “Девојчица са шибицама” у копродукцији Позоришта младих Нови Сад, Фестивала екоколошког позоришта за децу и младе и Удружења “Слобода нема цену”. Представа је заснована на бајки о девојчици која у ноћи уочи Нове године лута улицама покушавајући да прода шибице, али јој то не успева. Овај ауторски пројекат говори о судбини заборављене и невољене деце са улице која су жртве трафикинга, а од којих се друштво удаљава паралелно са колективним губитком осећаја емпатије.

Редитељка Соња Петровић је о представи рекла: “Сматрам да са децом треба разговарати отворено о свему, па и о оваквим проблемима, јер та деца која живе и раде на улици се суочавају са много суровијим стварима од онога што ће публика видети у представи. У том смислу, мислим да је у реду поднети терет овакве теме зарад неког бољег света, можда и повећања емпатије код деце у одрастању”.

У главном програму одиграно је 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, уручене су на отварању фестивала глумици Маријани Петровић и Виктору Шрајману – руском и израелском позоришном редитељу, глумцу, педагогу, критичару, и једном од водећих стручњака у области позоришта лутака.

Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици од 19. до 22. септембра окупио је теоретичаре и позоришне истраживаче из 11 земаља. Богат пратећи програм фестивала чинили су и бројне изложбе, радионице, промоције књига, филмови и представе ван такмичарског програма.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.