Вести

Најбољи едукатори Србије

Шесту годину за редом, наставници и учитељи основних и средњих школа широм Србије имали су прилику да се боре за титулу Најбољег едукатора Србије.

Ко су Најбољи едукатори Србије? То су учитељи и наставници који се истичу на свакодневном нивоу по томе што су иноватори, мајстори свог заната и спремни на доживотно учење. Они иду у корак са временом и уче децу како да постану грађани 21. века.

Биљана Поповић, дигитално компетентни наставник

Удружење “Живојин Мишић” и ове године сусрело се са великим бројем сјајних наставника и учитеља. Након дугог одабира комисије која броји преко 50 чланова, истакло се 10 учитеља и наставника основних и средњих школа из Србије, међу којима и учитељица Биљана Поповић из ОШ „Кнез Сима Марковић“ из Барајева.

„Захвална сам Удружењу „Живојин Мишић“ које је препознало мој труд. Титула Најбољи едукатор Србије је за мене подстрек да још више улажем у себе, наставим са постављањем високих циљева и иновирањем наставе.“

Биљана је посвећена свом послу, високо мотивисана и предана раду, студиозна и одговорна. Сматра да је бити учитељ једно од најизазовнијих, најодговорнијих и најлепших занимања. И да се десет пута роди, десет пута би била учитељица.

Борац је за очување здраве планете. Од 2005. руководилац је еколошке секције са којом је освајала националне и међународне награде и признања. Подстиче учење и игру на отвореном.

All Digital самит у Болоњи

Недавно се вратила из Болоње (Италије) где је учествовала на Аll Digital Самиту – годишњој конференција која окупља лидере из мреже дигиталних компетенција и организација које раде на унапређењу дигиталних вештина за размену и учење једни од других у организацији ALL DIGITAL & ART-ER.

Ове године се 2.500 организација из 31 државе придружило 10. издању да би понудило преко 3.600 обука и подигло свест код 130.000 учесника. Многи догађаји представљени су на интерактивној мапи, а од свих њих жири је изабрао десет финалиста и затим три победника. На свечаној церемонији додељена јој је награда BEST TRAINING EVENT „Web 2.0 tools in classroom teaching“.

Своје радове, као примере добре праксе, презентовала је две године за редом на Сабору учитеља Републике Србије и конференцији „Нове технологије у образовању“ (штанду МПНТР-а). Један је од неколицине „Еду хероја“ који употребљава Design for Change методологију, а са својим ученицима, суперхеројима локалне заједнице, учествоваће 24. новембра на прослави ЈА МОГУ 2019 у Београду и од 27. до 30. новембра на I CAN Глобалном дечјем самиту 2019 у Риму где ће са ученицама VI-5 Анђелом Минић и Теодором Иванковић представити школски пројекат „Смањење популације напуштених паса на територији Великог Борка“.

„Употребом DFC методологије у школи подстичем (оснажујем) децу да развију и остваре свој потенцијал кроз развој вештина 21. века и да кажу “ЈА МОГУ”, јер суперхероји нису у бајкама, него у сваком детету које каже Ја могу све!“ – каже Биљана.

Учитељица Биљана реализује и онлајн заједничке часове са колегама. Добитник је четири Националне и шест Европских ознака квалитета за изузетност рада у eTwinning пројектима. Организује многобројне ваннаставне активности и пројекте у оквиру Међународног програма Dreamdo Schools. Њена учионица је маштаоница. Подстиче ученике да сањају, верују у своје снове и остварују их. Инспирисана и импресионирана PBL пројектом „Around the World“ посетила ју je екипа едукативне компаније SCOOL Ltd. из Финске и снимила репортажу – путовање од снова до остварења истих, занимљиву причу како су ученици уз помоћ ИКТ-а путовали по свету, а да нису напустили учионицу. Кроз реализацију пројеката настава је занимљивија, учење забавније, динамичније, интерактивно, ученици су ангажованији, креативнији, продуктивнији, мотивисанији, подстакнути да истражују – објашњава она.

Најбољи едукатори Србије у 2019. г.

Звање најбољих едукатора Србије у овој години стекли су још и Ана Марковић – наставница физике у Првој крагујевачкој гимназији у Крагујевцу, Ђура Пађан – наставник техничког и информатичког образовања у ОШ “Владислав Рибникар” у Београду, Душан Благојевић – наставник српског језика и књижевности у Гимназији у Лебану, Душица Марковић – наставница математике у ОШ “Стефан Немања” у Нишу, Љиљана Лазаревић – учитељица у ОШ “Михаило Петровић Алас” у Београду, Марија Бастић – учитељица у ОШ “Јанко Веселиновић“ у Београду, Марина Дороцки – наставница физике у Гимназији “Исидора Секулић” у Новом Саду, Весела Мачкић – учитељица у ОШ “Иван Гундулић” у Новом Саду, Власта Ценић – наставник српског језика и књижевности у ОШ “Вук Караџић” у Дољевцу.

Нова генерација Најбољих едукатора долази из 7 градова и места широм Србије. Ово је доказ да је образовање у нашој земљи на високом нивоу и да имамо сјајне учитеље и наставнике основних и средњих школа.

Поред звања Најбољег едукатора Србије победници ће добити личну награду као и награду у износу од 100.000 динара коју могу употребити у раду са децом или кроз пројекте са њима.

Овогодишњем избору Најбољих едукатора поред Удружења помогли су бројни чланови комисије, пре свега прошлогодишњи награђени едукатори који се неуморно труде да пронађу нове иновативне колеге, затим: Драгица Павловић Бабић – координатор PISA истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања, Олга Николић – Главни и одговорни уредник Просветног прегледа, Представници ЗУОВ-а – Центра за професионални развој запослених у образовању, Срђан Вербић – бивши министар просвете и Вигор Мајић – директор истраживачке станице Петница.

Свечана додела награда Најбољим едукаторима Србије биће одржана крајем године у Београду.

Биљана Поповић, учитељица