Вести

Научници из Француске, Шведске, Чешке, Естоније, Аустрије и Словеније гости Међународног програма Фестивала науке

На предстојећем 16. Фестивалу науке, који се одржава од 4. до 6. маја на Београдском сајму у Халама 3 и 3а, биће представљен богат међународни програм, у оквиру атрактивног програма на Научно-фантастичној бини и у Зони интерактивних поставки.

На Научно-фантастичној бини у Хали 3а, сваког фестивалског дана од 10 до 18 сати, своје занимљиве наступе ће имати Мајкл Грегори из Француске, Хемијски институт Лунд Универзитета из Шведске, Фантастични физички театар УДИФ из Чешке, Хиша експериментов из Словеније, и Компанија Три прасета из Естоније. У овом шоу програму акценат је на забавној страни науке и визуалном спектаклу који оставља без даха. Научне репрезентације из целог света стижу у Београд само да би, удруженим снагама, показали сасвим ново, свеже и забавно лице науке.

Мајкл Грегори из Француске ће се представити програмом “Како је наука обишла свет”, реализованим уз подршку Француског института у Србији. Грегори је обишао пола света на свом бициклу ширећи своју љубав према науци. Од Европе до Африке, ниједно место му није довољно далеко и недостижно за извођење експеримената. У свом шоу програму испричаће нашој публици о томе како тачно изгледа учити децу најразличитијих нација, као и то који су омиљени дечији експерименти које је извео у различитим земљама. Кроз експерименте из физике и занимљиву причу, научићемо како можемо постати прави путујући научни комуникатори.

Удахни, издахни из Чешке (фото: Оксана Тоскић)

Фантастични физички театар УДИФ из Чешке представиће шоу програм „Удахни, издахни“, који одговара на бројна питања: Зашто постоје рупе у швајцарском сиру? Како црвени купус може да користи једном хемичару? Шта повезује мехуриће у безалкохолним пићима са глобалним загревањем? УДИФ позива публику да заједно с њима истражи најзанимљивија лица угљен-диоксида, његове добре и мање добре стране, а све то уз много забавних експеримената. Откривајући прегршт научних чињеница, покушаће да направе и нешто сасвим незамисливо – Снешка Белића усред маја! И то баш уз помоћ угљен-диоксида.

Чути светлост, а видети звук из Чешке (фото: Оксана Тоскић)

Гости из Чешке ће извести и програм “Чути светлост, а видети звук”. Кроз невероватне експерименте из физике научићемо све о ова два веома занимљива таласа, које можда видимо, а не схватамо; можда схватамо, а не видимо. За крај шоу програма УДИФ је припремио и невероватан музички програм сачињен од различитих снопова светлости. “Загрејте гласне жице са нама и будите пратећи вокал јединственој ласерској гитари”, стоји у позиву ових интернационалних гостију.

Хиша експериментов из Словеније представиће програм „Гасологија“, који се пита које су то све супермоћи гаса, неухватљивог агрегатног стања. Шта се дешава са гласом када га компримујемо? И шта ће бити са њим када га расхладимо? Овај научни шоу програм показаће колико гас може да буде узбудљив и пун изненађења. Само на Гасологији, публика ће бити у прилици да погледа како то лети ракета без помоћи ватре!

Експлозија молекула из Шведске (фото: Роберто Мастио)

Хемијски институт Лунд Универзитета из Шведске наступиће са шоу програмом „Експлозија молекула!“ који одговара на питања: да ли се некада пред твојим очима указала ватрена дуга? А ватрени торнадо? Може ли поломљена сијалица и даље да светли? Да ли стакло може да мења боје? Како се у затвореном простору може изазвати права мала грмљавина? Учесници овог програма потрудиће се да одговоре на баш свако од њих и то уз помоћ експлозивних молекула који чине да свуда око нас плешу разноразне боје и најразличитији гасови. Хемијски институт Лунд Универзитета позива публику да им се придружи и сазна каква се све наука крије иза њихових незаборавних експеримената.

Науком против климатских промена из Естоније (фото: Мартин Дремљуга)

Три прасета из Естоније извешће програм “Науком против климатских промена”, у коме ће објаснити зашто је један најобичнији гас попут угљен-диоксида у ствари веома штетан када га имамо превише у атмосфери. Гостима фестивала биће објашњени и занимљиви појмови попут глобалног загревања, ефекта стаклене баште и климатских промена, и све то илустровано невероватним експериментима из хемије и физике.

Науком против климатских промена из Естоније (фото: Маттиас Китсинг)

У Зони интерактивних поставки представиће се ОМАи – Међународни биро за медије и уметност из Аустрије, који на фестивал долази уз подршку Аустријског културног форума у Београду. У њиховој поставци „Тагтул (Tagtool) – кутак за анимиране идеје!” чека нас “мало креативности, кап или две имагинације, много боја и ништа мање анимације“. Екипа овог разиграног бироа ће представити нову верзију своје популарне Тагтул апликације, којом позива публику да види како најразличитије идеје кроз неколико потеза постају покретне анимације. Биро позива све заинтересоване да се и сами окушају у овом шареном изазову, уз који интерактивно сликарство никад није изгледало овако узбудљиво.

Током протеклих петнаест година Фестивал науке постао је највећи научни догађај у региону југоисточне Европе. Циљ Фестивала је да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она сама по себи интересантна, инспиративна и забавна.

Фестивал науке је поново покренут захваљујући генералном спонзору, компанији НИС, која је уз фестивал више од 10 година. Учешћем на Фестивалу, компанија НИС подржава промоцију науке и образовања код младих, као и иновације у овој области, што између осталог представља стратешке циљеве компаније. Фестивал је подржала и ЕРСТЕ банка, традиционални спонзор манифестације као и Национална Географија као подршка Експертинејџери зоне. Међународни програм су помогли Француски Институт у Србији и Аустријски културни форум. Фестивал науке се после више од две године поново враћа на Београдски Сајам који је један од покровитеља, уз Министарство просвете.