Вести

НЕДЕЉА ДРУГАРСТАВА И ДЕЧЈИХ ПРАВА

Овогодишњу Дечју недељу ученици млађих разреда Основне школе „Горачићи” из Горачића започели су посетом драгачевске варошице, Гуче. Прво су уживали у позоришној представи за децу „Шашави циркус”. Занимљива, едукативна и забавна представа одушевила је децу и улепшала им дан.

Позоришна представа “Шашави циркус”

Дружење су наставили у Библиотеци општине Лучани, где су са библиотекарима разговарали о дечјим правима, као и о томе шта за њих значи право на лепо понашање.

Библиотека у Лучанима

Имали су прилику да посете и Музеј трубе, као и сталну поставку „Рајка Боројевић – хероина једног времена”. Рајка Боројевић је обележила једно време, оставила печат и прославила драгачевски крај златним занатом и жељом да га пренесе на Драгачевке. Након упознавања са вештинама ткања, упутили су се ка галерији самоуких сликара, где их је сликарака Снежана Костић срдачно дочекала и упознала са радом Удружења. Уживали су и у дворишту црквене порте, а дан су употпунили и обиласком Лапидаријума у Гучи, музеја надгробника и крајпуташа на отвореном.

Другог дана Дечје недеље дружили су се са познатим милановачким песником Бошком Ломовићем. Кроз четрдесетпетоминутни песнички час, имали су прилику да чују песму упућену ђацима првацима, песму о борби против беле куге, падежима, али и оне породичне и љубавне које су изазвале црвене обрашчиће и осмехе на лицима. Дружење је завршено песмом Мала ода књизи, у којој песник каже да је књига слатка кућа, цветна стаза и да деца треба с радошћу да читају.

Бошко Ломовић, песник

Леп и сунчан трећи дан Дечје недеље провели су на терену поред школе. Цртали су кредама у боји и сликовито представљали своја права. Четвртак је био намењен за јесењи крос. За најуспешније такмичаре учитељице су припремиле дипломе.

Крај Дечје недеље оставили смо за дружење са другарима из издвојених одељења. Ученици првог и четвртог разреда били су у гостима код другара у Драгачици, а ученици другог и трећег разреда посетили су своје вршњаке у Губеревцима. Опробали су се у квизу знања, ликовним и спортским активностима.

Сунчан дан, дружење, разговори, размена искустава, песма, игра и навијање допринели су да резултат свих посета буду задовољна дечја лица.