Вести

Недеља јабуке у ОШ „Бранко Миљковић“

У Основној  школи „Бранко Миљковић“ Ниш од понедељка до петка, од 21-25. октобра, реализована је раскошна и плодна „Недеља  јабуке“ по идеји  координатора  Еко школе, учитељице Милице Живковић и наставнице биологије Валентине Маљеновић. Повод је био Светски дан јабуке, 20. октобар.

Циљ ове недеље био је подстицање деце на креативност, маштовитост, сарадњу и подстицање  здравих навика у исхрани.

У овој недељи  школа је подсећала на велико стабло чији су ходници били гране  које су листале креативним радовима који су славили јабуку – краљицу витамина.

Лепоти хола препуног јабука  допринеле су наставница српског језика Марија Вељковић Рајковић, наставница математике Зорица Манојловић, наставница биологије Данијела Новаковић и наставница историје Марија Живић које су са ученицима петог и шестог разреда радиле моделе јабука од папира, креативне корпице и паное и презентовале их у холу школе.

Васпитачице Марина Николић и Ружица Раденковић су са својим предшколцима дале велики допринос у обележавању „Недеље јабуке“  радовима које су све посматраче оставиле у дивљењу.

Била је ту и жута и зелена „делишес“ јабука дело вредних руку вероучитељице Сунчице Милошевић и њених ђака. Црвена „барјактарска“ јабука наставнице биологије Валентине Маљеновић, одраз њене свестраности и уметничког дара који је пренела и на своје ученике.

Ученици VIII/1 одељења на часу биологије са наставницом Валентином Маљеновић правили су воћне салате и коктеле. Поједини ученици су показали креативност и направили животиње од воћа.

Ученици шестог разреда исказали су се у „играма спретности са јабуком“. За освојено прво и друго место добили су дипломе, а сви учесници пригодну закуску.

Ученици одељења III/2 са учитељицом Сузаном Вељковић  низом активности под називом „Кад јабуке замиришу“ обележили су Светски дан јабуке у оквиру редовне наставе и по плану и програму Еко школе за школску 2019/2020. год.

Након одржаног краћег предавања о пореклу, врстама јабуке и о њеном значају у исхрани, ученици су упознати са занимљивостима о јабуци, причама, песмама и народним обичајима у Србији везани за јабуку, коју с правом називају краљицом воћа.

И док се учионицом ширио опојан мирис јабука, странице ученичких свезака испуњавали су радови са мотивом јабуке.

За сам крај организоване су игре без граница у којима су основни реквизити биле јабуке.

Деца су се забавила, али и засладила!

Актив страних језика (наставник енглеског  Бојан Кумић, наставница француског Биљана Ракић и наставница немачког језика Миљана Ђокић)  одржао је  угледни час  са темом у  свечаној сали  са ученицима 8. разреда, на тему: „Јабука“ – преко Библије и Старог завета, кроз Атину и Рим све до данашњих дана са ученицима 8. разреда.

Ученици су читали кратке приче о овој рајској воћки и сви су на крају часа једно закључили: „Wer jeden Tag einen Apfel isst, braucht keinen Arzt“  или „An apple a day keeps the doctor away“ или „Une pomme par jour eloigne le medecin pour toujour“.

Наставница географије Оливера Савић, са ученицима 6. разреда имала је презентацију о јабуци.

Наставница хемије Данијела Тешић имала је  активност под називом „Јабука у хемији и хемија у јабуци“

Библиотекар школе Драгана Пешић Главашевић организовала је програм под називом  „Јабука –  за петицу више, за килограм мање“  у коме је предавање  о здравој храни казивала др Љубинка Стојковић с циљем да ученике подстакне да се што здравије хране. Песме о јабуци казивали су наставник географије Милош Младеновић, постојани на путу песништва ученик 7. разреда Сањин Лазић. Ученици III/3 са учитељицом Мајом Ђорђевић су казивали песме познатих писаца о јабуци. Био је ово изузетно користан, садржајан и богат програм.

 У издвојеном одељењу у Сувом Долу учитељица Снежана Благојевић и вредни ђаци II/4 и IV/5 реализовали су радионицу на којој су писали песме, поруке и правили беџеве кроз поруке јабуке. Ученици I/4 и III/4 издвојеног одељења у Сувом Долу са учитељицама Сузаном Николић реализовали су креативну радионицу „Краљица воћа – јабука“.

Ученици IV/4 предвођени учитељицом Невеном Цветковић имали су радионицу „Јабуку срцем сликам“.

Успешној реализацији обележавања „Недеље јабуке“  допринели су и ученици II/3 са учитељицом Милицом Живковић. Они су припремили приредбу под називом „Здрава храна“. Њихови родитељи, вероучитељица Сунчица Милошевић и наставница Весна Костић су се побринули за послужење које је било декоративно сервирано у холу школе којим је ова недеља завршена.

Овим активностима Основна школа „Бранко Миљковић“ Ниш потврдила је да је оправдано укључена у Међународни програм  Еко школе од априла 2015.

Драгана Пешић Главашевић, библиотекар

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com