Вести

НТЦ радионица и промоција књиге “Бранко и Станко – У свету атома“

Народна библиотека “Рака Драинац” Блаце приредила је за ученике 7. разреда ОШ “Стојан Новаковић” Блаце промоцију књиге “Бранко и Станко – У свету атома”. Промоцију и радионицу одржао је Вук Рајовић, аутор романа.

Током радионице и промоције књиге деца су имала прилику да одговоре на загонетна питања, повезују све што знају, траже решење, дају идеје и тако дођу до одговора, а успут науче и нешто ново. Ученици и наставници су добили више информација о НТЦ систему учења и видели како деца реагују на овај начин рада.
Сви који желе да упознају хемију на лак и занимљив начин, требало би да прочитају књигу “Бранко и Станко – У свету атома”, аутора Немање Бојанића и Вука Рајовића.
Овај роман за децу прати авантуру двојице дечака, Бранка и Станка, кроз чудесни свет атома и молекула. Прелазећи препреке које им се налазе на путу, дечаци се сусрећу и уче о основним појмовима из хемије као што су електрон, протон, неутрон, хемијска веза, мол, јон, орбитала, периодни систем елемената… Мораће да решавају загонетна питања, да напрегну мозак како би савладали основне НТЦ технике учења, да израчунају масени удео и одреде да ли је тежи мол јабука или Месец, да науче шта је експоненцијални запис и како се скраћују бројеви, а све то да би се искобељали из лавиринта у који их је послао професор Нач де Траак и да би се домогли титуле суперхероја и моћи које та титула доноси.

Детаљ са радионице

Немања Бојанић и његов колега Вук Рајовић су дипломирани инжењери технологије и студенти докторских студија на Технолошком факултету у Новом Саду. Више од годину дана раде као предавачи на радионицама НТЦ система учења, са децом узраста од трећег до осмог разреда. У раду са децом установили су да су природне науке, нарочито хемија и физика, најчешћи проблем за разумевање и учење. Стога су, повезујући своју струку и искуство које им пружа рад са децом, покушали да приближе основне појмове из хемије, учине их занимљивијим и појасне их на нови начин. Зато је ова књига погодна како за децу основне школе, тако и за све оне који на лак и забаван начин желе да савладају основе хемије.

Аутори првог научно – популарног романа у Србији “Бранко и Станко – у
свету атома” и игре “Хемикадо” су Вук Рајовић и Немања Бојанић.

Вук Рајовић, мастер инжењер технологије, аутор неколико међународних научних радова. Као НТЦ предавач ради од 2016. године на НТЦ радионицама у Новом Саду и Београду са децом од 10 до 14 година. Коаутор је научно-популарног романа из хемије за децу основне школе „Бранко и Станко – У свету атома“. Бави се научно истраживачким радом на Технолошком факултету у Новом Саду, сарађујући с Нафтном индустријом Србије. Коаутор је радног материјала за децу школског узраста НТЦ радионица и дела програма НТЦ Сајенс (NTC Science).

Вук Рајовић

Немања Бојанић, мастер инжењер технологије и студент докторских студија на Технолошком факултету у Новом Саду. Стручни сарадник НТЦ тима од 2016. године. Коаутор научно-популарног романа у издању НТЦ система учења: Бранко и Станко у свету атома. Поред тога, коаутор радног материјала за НТЦ радионице, као и дела програма НТЦ система учења – НТЦ Сајенс. Координатор за примену НТЦ система учења у раду са децом школског узраста.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com