Вести

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ШКОЛЕ У ТОКУ НАСТАВЕ НА ДАЉИНУ

Основна школа „Алекса Шантић“ из Калуђерице прославила је Дан школе путем онлајн наставе. У школи се сваке године организује манифестација „Шантићеви дани“ у оквиру које ученици, њихове учитељице и наставници организују и реализују различите активности. Манифестација се одржава од 2007. године, у спомен на великог српског песника Алексу Шантића и његову поезију.

„Ове године, нажалост, нисмо могли прославити Дан школе на начин како смо обично славили. Вирус који је прекинуо наставу у учионици и приморао нас да пређемо на учење на даљину, онемогућио нам је и прославу Дана школе. Ипак, нашли смо решење! Ако може учење на даљину, може и прослава Дана школе на даљину.“- рекли су ученици другог разреда и продуженог боравка.

Обележавање манифестације „Шантићеви дани“ започели су цртањем и писањем састава или песама на тему „Моја школа“ са освртом на наставу на даљину.

За време манифестације традиционално сваке године школа организује маскенбал. После представљања маски у одељењу, ученици прошетају улицама у околини школе. Ове године показали су своје маске путем онлајн наставе. Маскирали су се у своје омиљене јунаке и послали слику својим учитељицама. Испољили су изузетну маштовитост и креативност при изради маски. Задовољство и осмех били су у првом плану. Свака маска је била оригинална и представљена са пуно љубави.

Директор школе Радивоје Миљић и ученици продуженог боравка 27. маја 2020. године положили су цвеће испред бисте посвећене Алекси Шантићу која се налази у дворишту школе. Ученицима је достављена мултимедијална презентација на основу које су кроз текстове, слике и видео записе сазнали нешто више о животу Алексе Шантића, његовој поезији, школском листу „Зора“ и химни школе „Шантићева тамбурица“. Презентацију су осмислиле и креирале учитељице другог разреда и продуженог боравка. Можете је погледати на следећем линку: https://www.thinglink.com/scene/1319755813497077762

Током трајања манифестације до изражаја долази изузетна креативност и талентованост ученика и њихових родитеља. Заједно су цртали оловком портрет Алексе Шантића и правили плакате. Показали су велико интересовање и поприличан ликовни таленат.

Програм манифестације „Шантићеви дани“ затворили су химном школе „Шантићева тамбурица“. Химна изражава оданост, преданост, приврженост и поштовање, она слави вредности и значај ове школе. Научили су химну школе. Са одушевљењем су прихватили песму. Фантастично су одреаговали и на текст и на музику. Свечаном тону песме ученици су додали лепоту својих гласова и још једном показали не само таленат, већ и жељу за певањем и развојем музичких способности.

На крају обележавања Дана школе учитељице су се захвалиле свим ученицима и њиховим родитељима који су допринели да школа, усамљена и утишана без својих ученика, оживи путем онлајн наставе. Пожелеле су свим ученицима да сачувају своје и здравље свих људи око себе уз поруку да остану код куће и да нам се догодине придруже на новој свечаности у просторијама школе.

Миланка Тосуновић и Биљана Батез, учитељице
Основна школа „Алекса Шантић“, Калуђерица
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com