Вести

Oбележен Европски дан језика

У организацији Актива професора језика, наши ђаци су били веома заинересовани да учествују и реализовали су низ активности. Захваљујући ентузијазму, жељи и максималном ангажовању свих ученика: 6/2, 6/3, 8/3, 5. разреда и 4/3 разреда, као и чланова литерарне секције „Разиграно перо“ и драмске секције „Весела дружина“, на челу са њиховим наставницама Мирјаном Николић, професором енглеског језика; Јеленом Бајић, професором шпанског и енглеског језика; Аном Пајић, професором енглеског језика; Миланом Радојичић, професором руског језика и наставницом српског језика, вођом Литерарне секције „Разиграно перо“ и Драмске секције „Весела дружина“ Соњом Миловановић, реализован је јавни час на којем ученици нису били подељени по одељењима већ су се груписали и дружили према језицима које су изабрали да представе.

Кроз занимљиве активности као што су језички квиз знања, најдуже речи, мит или чињеница, брзалице, палиндроми, у свету моде некада и сада, прођимо Европом, запловимо песмом Европом, казујемо песме на другим језицима и казујемо своје песме на другим језицима. Чланови литерарне секције „Разиграно перо“ писало је песме на тему „Магична моћ речи и окушало своје моћи у свету преводилаца, преводили су песме на немачки, енглески, италијански и јапански језик. На истом часу су се нашле разне занимљивости о језицима које ученици познају, али и о оним језицима за које су овом приликом чули први пут и још многе веома занимљиве теме.

Ученици су показали креативност и тимски дух током израде плаката, одабира материјала, снимања филма, писања сценарија за филм, одабира брзалица на српском, енглеском, немачком, шпанском, руском језику. Представљено је осам језика: италијански, руски, француски, шпански, енглески, немачки, јапански, српски.

Ученици су се потрудили да и карактеристичним облачењем представе земљу чији су језик презентовали. Направили занимљиве плакате и постере – интерактивни постер језичког дрвета са темом: Језици које учимо у нашој школи, као и постер на коме су представљени сви европски језици на језичком дрвету, паное о занимљивостима земаља Европе и бројни други материјал.

На неколико плаката су представљене неке лепе речи и изрази на српском и свим осталим језицима који се говоре у Европи: хвала, волим те, здраво, добар дан, мама, тата, срећа, пријатељство, другарство… Обучени у мајице које су у са обележјима Дана европских језика, заставама земаља Европе, којима су поздравили присутне започели су овај час.

У сваком језику постоје интригантни изрази, иза којих често стоје занимљиве или забавне анегдоте везане за њихову употребу. Они одражавају јединствени шарм и елеганцију језика. Ученици су се сетили неких и снимили краткометражни филм о томе колико се разумемо. Сценарио написале: Анђела Брдарић, Дуња Милошевић, Јована Марковић, ученице 8/3 које су уједно биле и режисерке.

Такмичили смо се и колико брзалица, на бар три различита језика, можемо тачно да изговоримо за минут. Брзалице нису за шалу, али три или више њих су сигурно за оне храбрије. Брзалице и помало чудне фразе које нам задају праву муку при изговору врло често су фасцинација за људе свих узраста, научили смо неке нове брзалице, тестирали свој језик и забавили смо се и открили да према Гинисовој књизи рекорда, најтежа брзалица у енглеском језику је: „The sixth sick sheikh’s sixth sheep’s sick.”

Након реализације многих тема, уследио је квиз као провера колико су сазнали и научили нових занимљивости. Сваки тачан одговор био је награђен: мафинима, мињонима, руским капама, бакиним колачима… медењацима са заставицама држава Европе.

Обележавање Европског дана језика је већ традиција у нашој школи. Обележавањем овог дана јачамо свест о разноликости, толеранцији и значају учења језика. Наставнице су истакле важност учења језика и неговања и чувања свог језика и писма.

Активностима деце које смо видели на часу, које су уз пуно труда заједно са наставницама језика успели да реализујемо, заједно шаљемо и лепу поруку да се у нашој школи негују стваралаштво и креативност.
На угледном часу гости су били ученици других одељења, наставнице, учитељице, директорка и заменица директора.

Сви присутни су се на крају послужили мафинима, мињонима, руским капама, бакиним колачима… медењацима са заставицама држава Европе. Захваљујемо се породицама ученика на подршци и несебичном доприносу.

Аутор текста: Соња Миловановић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com