Вести

Обележен Међународни дан борбе против вршњачког насиља

У оквиру eTwinning пројекта „Дан ружичастих мајица 2021. / Pink Shirt Day 2021“ ауторица Љиљане Мудринић и Патриције Херцог у коме учествује 207 наставника из Хрватске, Румуније, Италије, Турске, Португалије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније, Јерменије, Украјине и Србије, ученици узраста од 6 до 19 година обележили су Дан ружичастих мајица. Циљ пројекта је превенција вршњачког насиља и буђење свести о томе, као и упознавање ученика са начинима како могу допринети смањењу вршњачког насиља.

Последње среде у фебруару обележава се Дан ружичастих мајица. Овај обичај настао је 2007. године у Канади када је дечак у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке дошао у школу обучен у ружичасту мајицу због чега је доживео изругивање и вербално насиље. Другови из његовог разреда почели су следећих дана долазити у школу идентично обучени како би му исказали подршку и указали на проблем вршњачког насиља у школама.

У овом пројекту учествују ученици другог разреда ОШ „Кнез Сима Марковић“ из Барајева, Издвојеног одељења Велики Борак са својом учитељицом Биљаном Поповић.

За потребе радионице „What makes a good friends?“ (регистрованог eTwinning догађаја Pink Shirt Day: Буди добар друг) учитељица Биљана је креирала Битмоџи учионицу (Bitmoji Classrooms) са наставним садржајем / активностима (Шта те чини добрим пријатељем? ДРУГАРСТВО: Изазов пет прстију, Руке нису за ударање, Кишобран лепих речи и Тегла љубазности), као и виртуелну LinoIt таблу на коју су учесници догађаја постављали фотографије, текстове, видео записе. Ученици су опцртавали своје шаке и исписивали у сваком прсту шта их чини добрим пријатељем (говорити истину, делити са другима, држати обећање, показивати захвалност, бити добар и сл.). Потом су исписивали лепе речи на стикере, а онда их постављали на розе кишобран. Лепо је било стајати под њим са најбољим другом/другарицом. Осмислили су мајице са порукама Реци НЕ насиљу, Буди љубазан и брижан, Пријатељство свима одлично стоји, Поштујмо једни друге…., а у веб алату Canva уз помоћ учитељице израдили постере „Руке нису за ударање – руке су за грљење, бројање, цртање, прање, држање, помоћ…“.

Током рада на пројекту сваки разред/одељење могао је да дизајнира ружичасте мајице, након чега је уследило гласање за најбољу идеју. Предлог Биљиних школараца проглашен је за најбољи те је постављен на почетној страни пројекта (TwinSpace-у).

На сам дан обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља реализована је видеоконференција, онлајн дружење пројектних партнера током којег су представили своје активности једни другима, а ученици се упознали и дружили. Тог дана сви су носили розе мајице и израдили личне карте одељења.

Деветнаест наставника Тима 2 на челу са ментором Патрицијом Херцог послало је тога дана снажну поруку – „If you turn and face the other way when someone is being bullied, you might as well be the bully too“ (Unknown). Ученици су имали задатак да, након одабира тима и речи, украсе одабрану реч, а затим је од свих фотографија направљен колаж.

Ученици су радо учествовали у свим ружичастим активностима. Током рада на пројекту израђене су е-књига и видео презентација пројектних активности, игрица у LearningApps-у, креирани су облаци речи у WordArt-у, постављен колаж фотографија у виртуелни музеј (Emaze)…

Пројекат је представљен члановима еТwinning тима и Тима за пројекте ОШ „Кнез Сима Марковић“ Барајево.

Право је задовољство бити део овако великог пројекта, стицати нова знања, размењивати искуства, заједно радити на важној теми за све нас – борби против вршњачког насиља, те промоцији ненасиља у школама, изјавила је учитељица Биљана.

Биљана Поповић, наставник разредне наставе
ОШ „Кнез Сима Марковић“ Барајево, Београд, Србија
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com