ВестиРегионална сарадња

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Primjeri dobre prakse
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Čas: Čas odjeljenjske zajednice
Razred i odjeljenje: V a
Oblast: Kultura življenja
Ishod učenja: Razvoj empatije prema ljudima
Datum: 28. 2. 2024.
Škola i mjesto: Osnovna škola „Ilija Kišić“, Zelenika, Crna Gora

Čas započinje gledanjem kratkog videa „Stop bulling“. Djeca kroz dati video spoznaju jedinstvo zajednice koja štiti svog člana od negativnog uticaja nasrtljive i agresivne okoline. Cilj je podstaći učenike da učvrste svoju odjeljenjsku zajednicu poput ove u videu.
Podsjećanje na pojam i značenje nasilja, te značaj prevencije i sprečavanja istog.

Radionica 1 „Šta je za vas nasilje?“
Tehnikom rada asocijacije učenici kazuju riječi koje ih povezuju sa datim terminom. To su: vrijeđanje, ruganje, ismijavanje, udaranje, guranje, čupanje, ogovaranje, snimanje bez dozvole… Posebno se naglašava da je i ignorisanje vrsta nasilja, u određenom smislu. Navodi se primjer izopštavanja djeteta iz raznih igara i slično.

Podsjećanje na priču o dječaku iz Kanade koji je jednog dana došao u školu obučen u majcu roze boje kako bi time dao podršku svojoj majci oboljeloj od teške bolesti. Bio je ismijan, izvrijeđan i pretrpio je nasilje nekolicine vršnjaka zbog toga. Narednih dana grupa, od oko 50 djece iste škole, je došla obučena u majice roze boje kako bi ovom dječaku dala podršu u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Tako se posljednja srijeda u februaru, od 2007. godine, obilježava u svijetu kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, popularno nazvan Dan ružičastih (rozih) majica.

Već treću godinu zaredom ovo odjeljenje obilježava ovaj značajan datum dajući svoju punu podršku vršnjacima cijelog svijeta koji se bore protiv vršnjačkog nasilja – raznim aktivnostima te dolazeći u školu u majicama roze boje.

Na tabli se lijepi ružičasti balon od hamer papira kao simbol sa natpisom „Dan rozih majica“, ispod njega još par manjih. Pored toga učenici lijepe veliki natpis STOP NASIljU, potom simbol borbe protiv istog (plava otvorena šaka), a na kraju i dječije pravo kojim se sve to propagira – pravo na zaštitu od nasilja.

Aktivnost 1 „Pružam podršku“
Učenici režu roze majice od dobijenih nastavnih listova, ispisuju svoja imena flomasterom na iste, te ih lijepe na tabli u znak svoje podrške protiv svih vidova nasilja.

Aktivnost 2 „Neka žrtva bude heroj“
Đaci posmatraju ilustracije djece koja su najčešći tipovi žrtava nasilja: siromašni, djeca oboljela od teških bolesti, djeca sa tjelesnim nedostacima… To su djeca koja se suočavaju sa velikim životnim problemima, djeca heroji. Takvoj djeci treba pomoći ili im bar ne odmagati u njihovoj nevolji. Učenici dobijaju male stikere u obliku srca koje lijepe na ilustraciju djeteta kojem bi dali najveću podršku u borbi protiv nasilja vršnjaka. Ovom centralnom aktivnošću se podstiče njegovanje empatije i saosjećanja prema ljudima, naročito onim ugroženim i na bilo koji način unesrećenim. Umjesto žrtava treba da ih posmatramo kao heroje.
Ispod datih ilustracija su mali plakati – briga, saosjećanje i razumijevanje, kao moto ili poruka onoga što treba činiti.

Radionica 2 „Poručujem“
U grupnoj aktivnosti učenici smišljaju, kazuju, a potom kroz stikere lijepe svoje poruke u borbi protiv nasilja vršnjaka: „Stop nasilju“, „Ne trpi, prijavi nasilje“, „Nemoj da ćutiš“, „Obrati se za pomoć“, „Pruži pomoć drugima“, „Ne udaraj, ne izazivaj, ne vrijeđaj“, „Ne radi ono što ne bi želio da tebi neko radi…
Podsjećanje na zajednički moto kojim se vodimo svih ovih 5 godina školovanja „Ne čini ništa što bi rasplakalo druge“.
Ovu radionicu zaokružujemo popularnim kišobranima zaštite od nasilja „Ja sam jednako vrijedan kao ti“ i „Prestani jer mi to smeta“, uz vrijedne riječi – razumijevanje, poštovanje i prihvatanje.

Lijepljenjem plakata sa popularnom formulacijom „Obuj moje cipele pa mi onda sudi“ zaokružuje se obilježavanje ovog datuma uz još jedno naglašavanje: „Ovo je škola po mjeri SVAKOG djeteta te kao takva mora biti oaza mira, tolerancije i ispunjenosti. Prevencija i sprečavanje svakog vida vršnjačkog nasilja mora biti moto kojim ćemo se rukovoditi svi jer je to zajednički interes i preduslov za rasterećeno, kvalitetno, uspješno i zdravo školovanje“.

Goran Drobnjak, diplomirani učitelj i nastavnik savjetnik
Osnovna škola „Ilija Kišić“, Zelenika, Crna Gora

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com