Вести

Објављен такмичарски програм 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У оквиру такмичарског програма 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 19. до 24. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 12 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Бугарске, Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Русије, Хрватске, Бразила, Словачке, БиХ (Републике Српске) и Србије.

„Театру с љубављу“ – Дечије позориште Суботица

У такмичарском програму наћи ће се две продукције из Србије. Представа „Театру с љубављу“ Дечјег позоришта Суботица је одраз љубави према позоришту лутака, а режирали су је истакнути редитељи Боњо Лунгов и Константин Каракостов, који су и осмислили комплетан сценско визуелни амбијент, лутке, костиме и кореографију. Оба аутора представом изражавају захвалност глумцима и њиховој посвећености сцени и позоришту, док различите врсте лутака оживљавају кроз музику, плес и вешту анимацију глумаца. Представа „Бамби” Позоришта за децу Крагујевац, редитеља Јакуба Максимова, ауторска је адаптација лирског романа који је пре скоро једног века написао Феликс Салтен, коју прати музика свирана уживо на неколико перкусија. Представа говори о одрастању и упознавању света малог јелена, а током представе ће публика с њим проживети његово детињство, радости и потешкоће његовог одрастања.

„Успавана лепотица“ – Драк театар из Чешке

Из Русије стиже представа „Луткарска страст према краљу лиру” у извођењу Карабаска Театра, а из далеког Бразила остварење „Духови шуме” театра Циа Елдер Клостер. Немачко Позориште Зелени сос (Gruene Sosse) извешће представу „Три пута краљ”, чешки Драк Театар „Успавану лепотицу”, представу „Аеро” осмислио је театар Одиво из Словачке а из Израела је представа „Гули” у продукцији Галилејског мултикултурног позоришта.

„Палчица“ – Градско казалиште Зорин дом Карловац

Из суседних земаља долазе четири представе: Позориште лутака Васкакас (Vaskakas Puppet Theatre) извешће представу „Вук”, Државно луткарско позориште Варна из Бугарске представиће се остварењем „Палчица“, из Градског казалишта Зорин дом Карловац (Хрватска) је представа „На трагу”, док представа „Пећа и вук” долази из Дјечијег Позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Жири главног такмичарског програма чине Сандрин Граталуп, независна делатница на културном пољу, бивша потпредседница ASSITEJ-а у Француској и чланица одбора Scenes d’enfance-ASSITEJ Француске, и овогодишњи добитници награде “Мали принц”: редитељ и глумац Јован Царан, као и креаторка лутака, костима и сценографије Људмила Константинова Хенсе из Казахстана. Ове године је по први пут оформљен и Млади жири, који чине деца основног и средњошколског узраста. Овај жири ће доделити Награду младе публике за најбољу представу.

Сви фестивалски програми ће се одржавати у складу са мерама борбе против пандемије вируса Ковид-19 и уз вођење рачуна о безбедности посетилаца и учесника фестивала.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији. За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com