Вести

Одржан XII Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици

Дванаесто издање Међународног форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици, највећег театролошког скупа у овом делу Европе, одржано је од 20. до 22. септембра у новом простору Читаонице Градске библиотеке, у оквиру Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. Током три дана форум је окупио теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента. Укупно 30 учесника овог важног скупа за позоришну уметност су највећим делом и физички били гости у Суботици, док се мањи део учесника представио онлајн укључењем.

Маријана Прпа Финк (фото: Дејан Вуковић)

Др Маријана Прпа Финк, руководилац форума, о околностима одржавања овогодишњег издања је рекла: “Форум је ове године знатно већег обима у сваком смислу, а компонента епидемије је ипак имала мало мање утицаја на рад у односу на прошлу годину. Форум је коначно добио прави облик који треба да има, јер има учеснике из целог света: Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Аустрије, Ирске, Данске, Норвешке, Пољске, Русије, Грузије, Литваније, Ирана, Индије, Новог Зеланда. Учесници из Нигерије и Египта нису учествовали у презентацији својих радова, али су аплицирали са својим предлозима. Велики број учесника је био присутан, а мањи део је био онлине. Иако ми, наравно, водимо бригу о свим мерама епидемиолошке заштите, ипак је важно да учесници буду физички присутни и да можемо једни другима да поставимо питања, да размењујемо мишљења и у неформалним разговорима”.

Маријана Прпа Финк је истакла и значај форума за домаћу позоришну сцену: “Ми желимо и намеравамо да имамо врло живу интеракцију са домаћом позоришном сценом, јер присуство свих ових стручњака омогућава да имамо увид шта се све ради у свету. Да на тај начин унапређујемо нашу домаћу позоришну сцену за младе и истовремено да учимо и гледамо како то други раде. Да позоришту за децу и младе дамо неке нове облике, поштујући старе које познајемо, и да покушамо да унапредимо разумевање феномена позоришта за децу и младе у свим његовим сегментима и облицима. Деца као публика се мењају, и с тим у вези покушавамо да разумемо и објаснимо шта је функција и улога позоришта за децу и младе данас”.

Две кровне теме овогодишњег форума биле су “Рецепција естетских категорија и вредновање у позоришту за децу и младе” и “Фестивали за децу и младе – перцепција и селекција”. Међутим, након што су почели да пристижу радови од истраживача, они су се по природи ствари груписали у више тема, те је и форум продужен на три дана током којих су напослетку обрађене три тематске целине.

Првог дана тема је била “Дечија рецепција – деца као публика”. О овом тематском дану Маријана Прпа Финк је рекла: “Схватили смо да је веома важно да принципи и естетске категорије буду јасне и презентоване онима који праве позоришне представе. Међутим, пробали смо да сагледамо и други угао, односно да покушамо да разумемо како деца као публика реагују, то јест који је њихов систем вредновања у односу на позориште”. Други дан био је посвећен истраживању позоришта и образовања. “Имамо свест о томе да елементи позоришта могу да буду веома корисни у процесу образовања, и не само образовања него и одрастања младе публике, како би постали заиста одрасли и имали неки осећај вредности у свету у ком живе”, истакла је Маријана Прпа Финк. Трећи дан био је посвећен позоришту за децу и репертоару, о чему је она рекла: “Анализирали смо шта је то што може бити понуђено фестивалима и позоришним кућама, да би деца имала врло јасну слику о томе шта јесте а шта није вредно, чему би било добро да се посвете, а шта просто није вредно њихове пажње. Разумели смо да су фестивали врло важна места, и да деца као публика имају осећај да је позориште незаборавни део њиховог одрастања”.

Међународни форум – трећи дан (фото: Дејан Вуковић)

Перниле Велент Соренсен (Pernille Welent Sørensen), учесница форума из Данске, осврнула се на своје искуство током претходних дана: “Веома је интересантно упознавати људе из различитих земаља, који раде у различитим условима, и упознати се са њиховим радом. Такође сам уживала у томе што смо сви били различитих година – неки су били веома млади, а други су већ искусни професори. Мислим да је дељење знања веома важно у овој области. Занимљиво ми је било и што сам срела можда само једну особу коју сам познавала од раније. Остали чине потпуно нову мрежу и то је изузетно интересантно. То је попут отварања потпуно новог система умрежавања због чега сам веома срећна”.

Мерием Каземи (Maryam Kazemi), учесница форума из Ирана, нагласила је да јој је драго што борави у Србији и да ужива у времену које проводи овде. “Форум нам је дао могућност да поделимо наша искуства, да се упознамо са проблемима у различитим земљама, који су везани за позориште, образовање и све нас који радимо са децом и омладином. То је веома захтевно поље. За мене је ово била и прилика да пошаљем моје разноврсне радове из Ирана, да покажем како се ради у нашој земљи и представим наше праве проблеме. Охрабрила сам се и стекла самопоуздање, тако да је овај форум био веома користан за мене”.

Маријана Прпа Финк се на крају осврнула и на представе у оквиру овогодишњег програма Међународног фестивала позоришта за децу Суботица: “Ове године фестивал је изузетно квалитетан. Представе су разноврсне, оне су за различите узрасте, долазе из различитих култура и земаља. Најважније је да су деца изузетно снажно и невероватно интерактивно учествовала у тим позоришним представама. Без обзира што неке представе долазе из друге земље, они су до те мере разумели и емотивно партиципирали у томе што се догађа, да је било у неким тренуцима занимљиво посматрати саму децу као публику. Видети на који начин они учествују у представама и анализирати како су успели да, на не сасвим свестан начин, приступе свим тим врло сложеним симболима који су долазили са сцене”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com