Вести

Одржана 7. манифестација „Пишемо и стварамо на српском језику“

Пишемо и стварамо на српском језику

У организацији Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, Република Северна Македонија, одржана је 7. манифестација „Пишемо и стварамо на српском језику“, суфинансирана средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Манифестација је одржана 19. и 20. октобра 2019. године у манастиру светог Атанасија у селу Лешок код Тетова.

Ова дечја песничка манифестација је јединствена у Републици Северној Македонији која окупља децу и младе припаднике српске националности у РСМ са циљем да кроз стваралаштво чувају и негују српски језик, ћирилицу а самим тим и свој језички и културни идентитет.

Учесници су ђаци трију основних школа где се настава редовно изводи на српском језику (у Табановцу, на граници са Србијом, у Старом Нагоричану код Куманова и Кучевишту на Скопској Црној гори). Поред њих учествују и ђаци српског порекла из средина где се настава изводи на македонском наставном језику али пишу и стварају на српском језику. То су учесници из Тетова, Скопља, Сандева на Скопској Црној гори а ове године први пут долазе ђаци из Јосифова код Валандова.

Стеван Милошевић, Власта Ценић и Соња Андонов (фото: Власта Ценић)

Програм манифестације је обухватио целокупно српско стваралаштво од народне баштине до најновијих издања савремених српских аутора за децу. Тема дечјих радова је била „Љубав“ па је тако и на Свечаном читању тих радова, као главној програмској активности, водитељ је у свом сценарију, читајући песме осталих српских песника, направио малу антологију српске дечје поезије о љубави. На свечаном читању, поред младих песника, публици су се представили и песници из Србије Власта Ценић и Стеван Милошевић као и песници из РСМ који пишу на српском и македонском језику Славица Петровић-Тодорова и Стојан Арсић.

Део програма био је посвећен животу и раду Бранка Ћопића и Душка Радовића, два велика имена српске књижевности за децу а поводом 35 година од њихове смрти.

Аждаја напушта бајку, Стевана Милошевића и Немој никад рећи – крај је, Власте Ценића (фото: Власта Ценић)

Један од циљева манифестације је децу упознати са најновијим издањима епске књижевности за децу. Ове године присутнима су представљене две књиге: роман „Никад немој рећи – крај је“ Власте Ценића и збирка песама „Аждаја напушта бајку“ Стевана Милошевића. О делима су говорили аутори. Власта Ценић, професор српског језика и омиљени песник за децу, ове године је проглашен једним од најбољих наставника на просторима бивше Југославије.

За све учеснике су обезбеђене књиге на српском језику. Књиге уобичајено донирају појединци од својих домаћих библиотека.
Ове године за вршњаке у Северној Македонији књиге су поклонили чланови књижевног клуба „Ватра и живот“ ОШ „Бранко Миљковић“ из Ниша, предвођени Драганом Пешић-Главашевић, која је ове године понела титулу „Најбољи школски библиотекар“ у Србији.
Књиге је донирала и редакција „Табле“, интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва из Ниша.

Деца из Скопља, села Кучевишта, села Јосифова са песницима из Србије (фото: Власта Ценић)

Народна баштина је представљена у ревијалном делу програма манифестације адаптацијом старе српске народне бајке „Биберче” на којој учествују деца српске националности из Скопља, Тетова, Јосифова и Кучевишта под менторством Нене Ристић-Костовске. Реч је о Пројекту „Удружења жена Српкиња у Македонији” који суфинансира Министарство културе Републике Северне Македоније у оквиру Програма „Нов културен бран”.
Овим Пројектом се не завршавају активности Удружења.
Одмах након завршетка ове песничке манифестације, почиње реализација програмских активности пројекта Школа српског језика, суфинансиран средствима Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Ово није једина манифестација коју Удружење организује а која се односи на очувању српског језичког, културног и националног идентитета Срба у Македонији. Један од дугорочних циљева свих тих пројеката је да се српски језик уведе као изборни предмет у школама у Републици Северној Македонији и сматрамо да је Удружење досадашњим радом на том пољу допринели да се то од ове школске године и оствари.

Манифестацији је присуствовала њена екселенција г-ђа Душанка Дивјак-Томић, амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији и Александра Ђурица, шефа Конзуларног одељења у амбасади, митрополит тетовско-гостиварски владика Јосиф, директорка Управе за развој и унапређење образовања припадника заједница у РСМ Славица Петровић-Тодорова, представници осталих Удружења Срба у РСМ као и један од оснивача и дугогодишњи председник Удружења Срба и Македонаца КУД “Бранко Чајка“ Обрад Стојановић.

Свим учесницима додељене су захвалнице, књиге, као симбол мудрости и знања и јабуке, као симбол здравља и живота. Захвалнице су додељене менторима и школама, песницима који су учествовали у програму манифестације као и свима онима који су подржали Пројекат „Пишемо и стварамо на српском језику“, пре свега Министарству културе и информисања Републике Србије и Амбасади Републике Србије у Републици Северној Македонији, Милутину Станчићу, претходном директору Управе за развој и унапређење образовања припадника заједница у РСМ, Биљани Тодоровић-Георгијевској, новинару у редацији на српском језику Македонске телевизије, Удружењу жена Српкиња у РСМ, КИЦСМ „Спона“, интернет страници СРБТЕЛ, интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва ТАБЛА из Ниша и другима.

УДРУЖЕЊЕ СРБА И МАКЕДОНАЦА КУД „БРАНКО ЧАЈКА“ ТЕТОВО

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com