Вести

ОДРЖАНА ЧЕТВРТА „ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА, КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ“

ОДРЖАНА ЧЕТВРТА „ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА, КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ“ НА ПОПОВОЈ ШАПКИ КОД ТЕТОВА, У ОРГАНИЗАЦИЈИ УДРУЖЕЊА СРБА И МАКЕДОНАЦА КУД „БРАНКО ЧАЈКА“ ИЗ ТЕТОВА, РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

На Поповој Шапки је успешно завршена реализација пројектних активности „Школе српског језика, културе и традиције“ која је трајала од 12. до 16. јуна у организацији Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, Република Северна Македонија.

Ове године у школском дневнику је уписано 20 ђака из Тетова и околине – Брвенице, Лешка и Џепчишта. То су ђаци српског порекла где се српски језик преноси директно од једног или оба родитеља или од старијих предака.

Циљ пројекта је употреба, учење, чување и неговање српског језика и његовог ћириличког писма као и представљања значајних имена српске културе и традиције.

На часовима српског језика, као и на говорним и писменим вежбама, највише се говорило о акцентовању у српском језику и падежима. О значајним именима српске писане речи говорило се на часовима књижевности док је на часовима културе било речи о најзначајнијим именима српске културе и уметности. Кроз језик и књижевност ђаке је водила професорица српског језика Душанка Илић из Штрпца, док је о српској култури говорила Соња Трајковић Андонов, музиколог из Тетова.

Кореографкиња Удружења, Снежана Ефкоска, је практичним учењем српских народних кола, представила део српске традиције. На крају „школске“ године, на одржаном наставничком већу констатовано да су сви ђаци имају одличан успех и примерно владање.

Настава се одвијала пре подне, док је послеподне било резервисано за учење корака српских народних и градских кола и пливање у базену. Заједничко учење завршавано је заједничким дружењем кроз игру, песму, маскенбал и сличне играрије.

Као и свака школа и „Школа српског језика, културе и традиције“ завршиће се приредбом за родитеље која ће се одржати крајем месеца на којој ће учесници пројекта показати шта су научили и за свој уложени рад добити књиге и захвалнице.

Организовањем и самим радом ове школе постигнут је главни циљ пројекта. Овим Удружење доприноси у очувању српског језичког и културног идентитета Срба који живе на овом простору.

За Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, које ове године обележава свој 30 годишњи јубилеј, ова је четврта по реду „Школа српског језика, културе и традиције“. Одржавање овог пројекта је подржано од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Тетово, 19. јун 2022 г.
Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ Тетово
Република Северна Македонија

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com