Вести

Одржане радионице „Како синхронизовати анимирани филм“ у Београду, Лесковцу и Горњем Милановцу

Радионице су обухватале дводневна предавања у сваком граду у оквиру којих су ученици прошли кроз основе синхронизације филма, а најуспешнији ће учествовати и у самом процесу синхронизације. Најталентованији ће „позајмити“ своје гласове за дугометражни анимирани филм „Роса и камена тролица“ данске редитељке Карле Нор Холмбацк. Поред конкретног знања о синхронизацији и искуствима полазници су учили и о значају филма и самог одласка у биоскоп.

Предавачи на радионици су глумци – филмски професионалци са великим искуством у позајмљивању гласова у синхорнизацији филмова али и режији самих синхронизација, Весна Шашић Паштровић и Марко Марковић, као и инжињер звука са значајним искуством Миле Новковић.

Радионица у Београду (фото: Марина Пешић)

Весна Шашић Паштровић је о одржаним радионицама изјавила: “Када сам 2019. године осмишљавала овај пројекат имала сам жељу да стечено знање из области надсинхронизације анимираних филмова приближим и учиним доступним што већем броју деце. Студији у којима сам радила у току своје каријере стално су у потрази за новим талентима, а ова специфична вештина не може да се научи у школама глуме, нити на уметничким факултетима и академијама. Посебан изазов за мене је представљало питање како да ову радионицу реализујемо са полазницима у унутрашњости. У Београду постоји небројено много студија који су специјализовани за снимање и обраду звука, што, на жалост, често није случај у другим градовима у Србији, а била сам сигурна да и у унутрашњости постоје талентована деца и млади који би имали потенцијал да се баве надсинхронизацијом”.

Радионица у Горњем Милановцу (фото: Небојша Гојковић)

Поносна сам на чињеницу што у реализацији овог пројекта учествују изузетно стручни и даровити професионалци који имају завидне каријере у овој области. Такође, радује ме и чињеница да смо нашли начин да направимо покретни студио за надсинхронизацију и да је, захваљујући томе, из године у годину, све већи број деце из унутрашњости има могућност да учествује у радионици. Горњи Милановац је град у коме смо први пут извели радионицу 2019. године. Реализујући сада овај европски пројекат, поново смо се сусрели са некима од полазника који су похађали радионицу 2019. године и то је било заиста незаборавно искуство. Сјајно је што смо и у Лесковцу имали изузетно добар одзив и сигурна сам да ћемо за некима од полазника ове радионице сарађивати на надсинхронизацији цртаног филма “Роса и камена тролица,” нагласила је Шашић Паштровић.

Радионица у Лесковцу, Весна Шашић Паштровић (фото: Никола Димитријевић)

Утиске о радионицама и раду са ученицима поделио је и глумац Марко Марковић: “Рад са децом у Горњем Милановцу, Лесковцу и Београду је био предиван, пун изазова и невероватних открића. Учили смо сви! Неки како се ради надсинхронизација цртаног филма, а други како се ужива у томе као да је први пут. Дивно је било видети пристојну, талентовану децу како се сусрећу са нечим што је, за њих, до јуче деловало тако далеко. Увек смо их питали за утиске и увек су нам одговарали исто: „Било је супер!“ А нама? Још боље од тога!!! И управо та њихова енергија коју су донели, сада нам даје могућност да направимо нешто што се овде ретко ради – филм са децом у главним улогама, и то децом која углавном нису прошла кроз глумачке радионице. Они су током овог, нажалост, краткотрајног дружења, успели да науче нешто и из историје (цртаног филма, филма, уметности уопште), нешто и о томе како настаје уметност и која је разлика (и сличност!) заната и уметности. Захваљујем се свима који стоје из овог пројекта. Пре свега мојој колегиници Весни Шашић-Паштровић. Мом саборцу и мирном гласу (савести) Милету Новковићу на безграничном стрпљењу, врхунској професионалности и вечном оптимизму. Нашим домаћинима: Бобану Стефановићу из Горњег Милановца и Драгану Јовићу из Лесковца који су били предивни домаћини и који су успели да окупе децу која су са правом понос својих родитеља, предавача, школа и градова. Нашим пријатељима из МЦФ-а, пре свега „капетану“ Игору Станковићу, искусном борцу за успешну организацију немогуће тешких пројеката, који се опет показао кад је било тешко”.

Радионицу „Како синхронизовати анимирани филм“ у оквиру пројекта „Еуро Фест Фор Кидс“ организује мрежа биоскопа коју чине Културни центар Горњи Милановац, Лесковачки културни центар и МТС Дворана, који су покренули пројекат подржан од стране Europa Cinemas у оквиру програма “сарађивати на иновацијама”. У петак, 27. октобра пројекат je представљен и савету чланова Европски кинематографи (Europa Cinemas) у Ваљадолиду у Шпанији.

Синхронизовани филм „Роса и камена тролица“ ће премијерно бити приказан на фестивалу који ће се одржати од 6. до 9. фебруара 2024. године, а након тога ће бити и дистрибуиран у биоскопима, чланицама Мреже киноприказивача Србије (Serbian Cinemas Network). „Еуро Фест Фор Кидс“ ревија биће одржана симултано у Београду, Лесковцу и Горњем Милановцу уз присуство деце из свих градова (чланова пројекта). Ревију ће отворити носећи синхронизовани филм. Пројекат је подржан од стране програма „Сарађуј са иновативнима“ (Collaborate to Innovative) удружења Европски кинематографи – МЕДИА Креативна Европа.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com