Вести

Осамсто година од Номоканона Светог Саве

На приредби у нашој Основној школи, „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци, поводом школске славе Светог Саве, 27. јануара 2021. године, која је, због епидемиолошке ситуације, одржана онлајн, обележили смо осамсто година од доношења првих закона у Србији, Номоканона или Законоправила Светога Саве.

Приредба је осмишљена у виду филма, у трајању око 20 минута, на коме су радили: професор историје Весна Митровић Пантић, професор српског језика, Снежана Чаировић, учитељ Душан Грашић, професор ликовног Сања Јоковић, ученице 7-2 одељења, чланице рецитарске секције „Насмејани анђели“: Лидија Аранђеловић, Хелена Ђорђевић, Нина Живковић, Милица Михаиловић,Тијана Гавриловић.

На почетку је пуштена песма у виду спота са јутјуба, који изводи Слађана Милошевић, заједно са симфонијским оркестром РТС-а, „Под златним сунцем Србије“, затим је прочитан рад, у виду реферата, о Законоправилу, његовом настанку и значају, као и његов утицај и важност за српски народ, до данашњих дана, које је написала професорка историје, користећи материјал пронађен на сајту Матице српске.

Потом је уследио рецитал, у извођењу чланова секције „Насмејани анђели“, које је припремила професорка српског језика. Позадину извођења рецитала, пратила је презентација са сликама и текстом истог рецитала, коју је припремила професорка историје. У позадини рецитала, такође су стајали панои са сликама Светог Саве, важних српских манастира, текстови Законоправила, написани по угледу на рукопис из Иловичког преписа Законоправила, из 13. века, који су радили ученици, уз сарадњу професорке ликовног. Целу приредбу у виду филма, синхронизовао је и снимио учитељ Душан Грашић. Школа је сарађивала са Црквом, где је снимљено предавање о Номоканону, које је одржао вероучитељ Милош Савић.

Циљ ове приредбе, био је, поред обележавања јубиларне године, од доношења Законоправила, и указивања на важност рада нашег просветитеља Светог Саве, за српску државу и цркву, српски народ, да упознамо све оне, који буду гледали овај филм, да је Свети Сава, укључио Србију у ред цивилизованих и напредних држава, тако што је дао нама прве писане законе, док су многи други народи, још увек имали само обичајно право. Свети Сава је, римско, византијско право и друге правне норме, прилагодио нашим условима, утицао на будуће Законе, Законик цара Душана, правне норме Устаничке Србије, у време проте Матеје Ненадовића, Законе донете у време Кнежевине Србије, до данашњих дана.

Од непроцењиве је вредности рад Светог Саве, за будућа наша покољења, и нама је била част и дужност, да са пуно пажње и љубави, презентујемо јавности, преко ове онлајн приредбе.

Весна Митровић – Пантић, професор историје и Снежана Чаировић, професор српског језика у Основној школи “Олга Милошевић ” из Смедеревске Паланке