Вести

„Откључано небо” од 15. маја до 15. јуна у Панчеву

10. Бијенале уметничког дечјег израза у Панчеву (БУДИ)

Овогодишње, 10. јубиларно издање Бијенале уметничког дечјег израза у Панчеву (БУДИ), чија је тема „Откључано небо”, одржава се од 15. маја до 15. јуна на више локација у Панчеву са преко 50 бесплатних програма који ће се одржавати сваког дана. Програми су подељени у сегменте – визуелна уметност, позоришни, музички, књижевни, филмски, еколошки и трибински програм. Овогодишња земља гост-домаћин Бијенала је Немачка.

Бијенале почиње 15. маја, на Светски дан породице, свечаним отварањем Међународне изложбе радова награђених на 10. БУДИ конкурсу, која ће бити постављена у Галерији савремене уметности. Осим ове, публика ће моћи да погледа изложбу посвећену листу „Невен” поводом 190. годишњице рођења Јована Јовановића Змаја, као и изложбу стрип-ауторке Ане Петровић. Сваке недеље у БУДИ еко павиљону у Народној башти биће отворена по једна прва самостална дечја изложба.

БУДИ (фото: Александар Стојковић)

У оквиру позоришног сегмента одржаће се БУДИ премијера, када ће први пут бити изведена представа „Браћа Грим”, копродукција Дечје позоришне сцене „Пођи туда…” КЦ Панчева, и Чича Мичиног позоришта из Београда. Премијерно ће бити изведена и представа панчевачких гимназијалаца „Снежана и седам патуљака“ по мотивима комада Александра Поповића, којом ће 10. БУДИ бити затворен. Очекују нас и гостовања дечијих позоришта из Сомбора, Суботице, Београда, као и едукативна представа за младе, „На литици”.

Што се музичког програма тиче, на самом отварању наступиће три хора – дечји хор Вокал Кидс и хор основне музичке школе „Јован Бандур” из Панчева, и Мери Госпел Хор из Београда, а одржаће се и програм бенда Гимназије „Урош Предић” – гимназијски „Идол”. БУДИ ће се повезати са другим манифестацијама, као што је Позориште Звездариште из Београда и Фестивал класичне и камерне музике „Класик фест” из Панчева. На БУДИ фестивалу ће бити представљен и албум „Музика за зелену планету”, реализован у сарадњи са дечијим хором Вокал кидс, а у продукцији КЦ Панчева и БУДИ фестивала.

БУДИ (фото: Александар Стојковић)

Књижевни програми БУДИ-ја биће обједињени под заједничким именом „Књишки уторак”, па ће у оквиру њега гостовати овогодишња добитница награде Политикиног забавника, Оливера Зуловић, која је награђена за роман „Приручник за солидан живот”, затим панчевачка песникиња и ауторка за децу, Драгана Младеновић, хрватска ауторка за децу Ива Безиновић Хејдон, стрип-ауторка Ана Петровић. Један књижевни понедељак биће посвећен награђиваном роману „Мика” Јелене Ангеловски, разговараћемо о стваралаштву аутора романа „Ја сам Акико” Стефана Тићмија, а на БУДИ-ју ће бити представљене издавачке куће које објављују немачке дечје писце, као што су Креативни центар, Одисеја и други.

Филмски сегмент, „Филмска среда”, биће посвећен најновијим филмским остварењима намењеним деци, па ће бити приказани филмови „Мала сирена”, „Чаролија месеца”, „Ромин фризерски салон” и други. Филмску радионицу ће одржати и Школа анимираног филма – ШАФ, а радови деце биће приказани на крају њиховог четвородневног дружења.

БУДИ арт еко-камп одржава се традиционално недељом у највећем панчевачком парку, Народној башти. У оквиру ових програма бавимо се свакодневним праксама које живот чине квалитетнијим и креативнијим – рециклажом, предлозима за активан боравак у природи, луткарским радионицама, радионицама илустрације. У оквиру ових програма представиће се породица која стоји иза сајта Мини еко зона, а чија је мисија да инспирише одрасле на акцију и науче градску децу да осећају природу, да је воле и чувају, радионица сито-штампе, радионице илустрације, и многе друге.

Трибински програм намењен је старијима – педагозима, родитељима, едукаторима – са циљем да се поделе најновија искуства и сазнања која би им пружила подршку у важном послу подизања, васпитања и образовања деце. Ове године одржаће се трибине на тему безбедности на интернету, менталног здравља деце, едукацији деце предшколског узраста и слично.

10. Бијенале уметничког дечјег израза организују Културни центар Панчева и Удружење грађана БУДИ. Манифестацију традиционално подржавају Министарство културе Републике Србије, Град Панчево и бројни други покровитељи. Генерални покровитељ 10. БУДИ-ја је компанија Бросе.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com